Key takeaways
- De Chinese economie heeft aan het begin van het jaar een onverwacht sterke groei doorgemaakt, met een bbp dat van januari tot maart met 5,4 procent is gestegen.
- De stimuleringsmaatregelen van de overheid stimuleerden de consumentenbestedingen en ondersteunden de investeringen, waardoor de groei aan deze factor werd toegeschreven.
- De escalerende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten vormen een aanzienlijke hindernis voor de Chinese exportindustrie, met mogelijk ingrijpende gevolgen voor internationale handelsroutes en de wereldeconomie als geheel.
De Chinese economie kende begin dit jaar een onverwacht sterke groei, ondanks de dreigende handelsspanningen met de Verenigde Staten.
Het bruto binnenlands product (bbp) van het land steeg van januari tot maart met 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en overtrof daarmee de verwachtingen van economen van 5,1 procent. Dit vertegenwoordigt een toename van 1,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Opvallend genoeg behaalde China in het vierde kwartaal van 2023 een soortgelijke groei van 5,4 procent.
Factoren die bijdragen aan de groei
Economen noemden dit een uitstekende start van het jaar en schreven de groei toe aan stimuleringsmaatregelen van de overheid die de consumentenbestedingen stimuleerden en investeringen ondersteunden. Ze waarschuwden echter voor aanhoudend momentum en herinnerden eraan dat de eerste kwartalen van de afgelopen twee jaar ook sterk begonnen voordat de groei in het voorjaar haperde.
Handelsspanningen lopen op
De recente verhoging van tarieven door de Verenigde Staten tot 145 procent op Chinese producten heeft het handelsconflict met China verder doen escaleren. Als reactie voerde China tegenmaatregelen in, met een tarief van 125 procent op Amerikaanse goederen. Hoewel bepaalde hoogwaardige technologische producten, zoals smartphones en computers, tijdelijk zijn vrijgesteld van deze maatregelen, wordt verwacht dat de algemene gevolgen voor de Chinese exportsector aanzienlijk zullen zijn.
Onzekerheid rond groeiprognoses
De Chinese regering streeft dit jaar naar een bbp-groei van ongeveer 5 procent, maar het is nog maar de vraag of dit doel gehaald kan worden gezien het handelsconflict. Verschillende financiële instellingen hebben hun prognoses naar beneden bijgesteld: Goldman Sachs verlaagde haar prognose van 4,5 procent naar 4,0 procent en UBS voorspelde een nog lagere groei van 3,4 procent. Analisten van UBS benadrukten dat de tariefschok ongekende uitdagingen voor de Chinese export met zich meebrengt.
Wereldwijde gevolgen
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft ook haar bezorgdheid geuit en gewaarschuwd dat de handelsoorlog tussen China en de VS de wereldwijde handelsstromen aanzienlijk zou kunnen verstoren, mogelijk met wel 80 procent zou kunnen verminderen, met nadelige gevolgen voor de wereldeconomie. Beide landen zijn belangrijke handelspartners van Duitsland, wat de mogelijke gevolgen benadrukt.
Positieve indicatoren houden aan
Ondanks de tegenwind zijn er nog steeds positieve indicatoren voor de Chinese economie. De industriële productie steeg in maart met 7,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en overtrof daarmee de prognoses van analisten. Deze stijging kan het gevolg zijn van een preventieve inspanning van bedrijven om orders te vervullen voordat de tarieven worden ingevoerd.
Chinese leiders hebben consequent volgehouden dat hun land over voldoende beleidsinstrumenten en flexibiliteit beschikt om de economische groei te stimuleren. Premier Li Qiang heeft onlangs verdere steunmaatregelen toegezegd, met de nadruk op het stimuleren van de binnenlandse consumptie om de afhankelijkheid van de export te verminderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!