China versoepelt COVID-beleid, en dat kan wel eens een impact hebben op de Europese energiemarkt

China versoepelt COVID-beleid, en dat kan wel eens een impact hebben op de Europese energiemarkt
De beslissing van China om de COVID-teugels te lossen heeft een impact op de oliemarkt. (Joe Raedle/Feng Li/Getty Images)

China kondigde vrijdag een aantal versoepelingen aan rond het strenge COVID-beleid in het land. Dat was meteen voelbaar op de oliemarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Het enorm strenge ‘Zero COVID’-beleid van China heeft ervoor gezorgd dat de economische activiteit in het land het voorbije jaar flink is vertraagd. Dat was uiteindelijk goed nieuws voor Europa, dat momenteel met een energiecrisis kampt. Door de resulterende lagere vraag naar energieproducten kon het continent immers goedkoper aardgas en olie inslaan. 

De essentie: China heeft een aantal versoepelingen van het COVID-beleid aangekondigd, melden verschillende bronnen waaronder de nieuwsdiensten Reuters en Bloomberg

  • De tijd die mensen in quarantaine moeten spenderen nadat in nauw contact zijn geweest met een besmette persoon, wordt gereduceerd met twee dagen. Zij moeten nu vijf dagen in een centrale locatie geïsoleerd worden, waarna ze drie dagen thuis moeten blijven. Eerder moesten zij zeven dagen in een centrale locatie verblijven.
  • Ook voor reizigers die terugkeren naar het land, wordt de quarantainetijd met twee dagen ingekort. De tijd die zij in isolatie moeten vertoeven, is even lang als voor mensen die nauw contact hebben gehad met besmette personen.
  • Reizigers moeten nu ook nog maar één COVID-test afnemen 48 uur voordat zij naar China reizen. Eerder moesten zij zich tweemaal laten testen.
  • Nog een belangrijke regel die nu wordt afgeschaft: vliegroutes zullen niet meer worden geschorst als er besmette passagiers worden ontdekt aan boord van een vliegtuig.

Opvallend: Meteen nadat de maatregelen werden aangekondigd, verdubbelde het aantal geboekte vluchten naar China, weet Bloomberg.

Maar nog belangrijker: het nieuws heeft zich meteen vertaald in stijgende olieprijzen.

  • De prijs van een vat Brentolie, de referentieprijs voor olie in onze contreien, schoot met zo’n 3 procent omhoog na de aankondiging. De prijs schommelt nu rond de 96 dollar per vat. Ook de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI), de Amerikaanse referentie, steeg met zo’n 3 procent.
  • China is de grootste importeur van ruwe olie in de wereld. Door het draconische ‘Zero COVID’-beleid van Xi Jinping daalde de vraag naar het zwarte goud eerder dit jaar echter aanzienlijk. Grootsteden als Shanghai, sleutels tot de economische motor van China, gingen toen immers op slot en grendel.
  • Daardoor konden andere regio’s, waaronder Europa, profiteren van lagere olieprijzen. Dat was broodnodig, want het continent gaat gebukt onder een ware energiecrisis sinds de oorlog in Oekraïne begon.
  • Door het strenge COVID-beleid in China daalde ook de vraag naar aardgas. Daardoor moest het land, dat teveel had geïmporteerd uit onder andere Rusland, overschotten doorverkopen. Europa kocht toen aanzienlijke hoeveelheden gas uit China.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.