China heeft de Verenigde Staten vervangen als motor van de wereldeconomie. Dat blijkt uit cijfers die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzamelde in zijn World Economic Outlook.
China nam tussen 2013 en 2018 ruim 28% van de globale groei voor zijn rekening, meer dan dubbel zo veel als de Verenigde Staten. Volgens het IMF zal China dat kunstje ook de volgende 5 jaar nog eens overdoen. China, India, Indonesië, Rusland en Brazilië zullen tot 2024 samen meer dan de helft van alle globale groei voor hun rekening nemen. Maar de wereldeconomie kan geen gezonde groei realiseren, tenzij deze vijf economieën in het algemeen, en in het bijzonder China, hun productie en inkomsten sterk zien stijgen.
IMF: oplossing van Amerikaans-Chinees handelsconflict is cruciaal
Nog volgens het IMF is een oplossing voor het economische conflict tussen de Verenigde Staten en China van cruciaal belang. Enkel een einde van de handelsoorlog kan de globale groei de komende jaren opnieuw aanzwengelen.
Was het van 1970 tot het einde van vorige eeuw gebruikelijk om de Verenigde Staten ‘de locomotief van de wereldeconomie’ te noemen, dan groeit de Amerikaanse economie vandaag niet langer voldoende om als enige locomotief van de economische wereldtrein te fungeren.
China, India, Indonesië, Rusland en Brazilië: de groeimotoren van de toekomst
De Verenigde Staten zijn nog steeds belangrijk. Ook de Federal Reserve blijft de dominante speler op de wereldmarkt. Maar zowel China als de andere grote opkomende economieën zijn nu belangrijkere motoren van de wereldeconomie.
Die landen zijn trouwens steeds afhankelijker van elkaar, omdat China zowel een belangrijke importeur van grondstoffen is als een leverancier van afgewerkte producten en van kapitaal voor grote investeringsprojecten.
De positie van China is vooral belangrijk omdat de snelgroeiende middenklasse zich in een stadium van economische ontwikkeling bevindt. De vraag naar olie, motorvoertuigen, vliegtuigreizen, toerisme en andere industrieën neemt dan ook gestaag toe.
Wapenstilstand in de handelsoorlog: kopen de VS en China enkel tijd?
De handelsovereenkomst waarover China en de Verenigde Staten momenteel onderhandelen zal waarschijnlijk slechts een beperkte reeks geschillen oplossen. Waarschijnlijk is een akkoord in de maak betreffende handelstarieven, intellectuele eigendom en de handel in landbouwproducten en energie. Maar de grootste meningsverschillen zullen waarschijnlijk onopgelost blijven. Denk aan regels omtrent markttoegang, de overdracht van technologie, cyberveiligheid, industriële subsidies, de toeleveringsketens en de militair-economische macht.
Of de wapenstilstand kan blijven duren eens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 voorbij, blijft een onbeantwoorde vraag. Analisten zien in die wapenstilstand weinig meer dan het kopen van tijd om de Amerikaanse en Chinese economieën van elkaar te scheiden en de globale toeleveringsketens vanuit China te heroriënteren. Maar de kans dat de VS China nog meer pijn kunnen doen zonder een globale groeivertraging te veroorzaken is klein. Daarvoor is China’s rol in de wereldwijde groei te dominant geworden. De twee landen kunnen dus moeilijk anders dan constructief naast elkaar te bestaan. Doen ze dat niet dan dreigt een langdurige periode van vertraagde globale groei.