China voert verrassingsproef uit met intercontinentale ballistische raket, waardoor wereldwijde bezorgdheid ontstaat


Key takeaways

  • China kondigde de succesvolle testlancering aan van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) in de Stille Oceaan.
  • De lancering werd door het ministerie van Defensie van Peking omschreven als “routine” en onderdeel van hun “jaarlijkse training”, ondanks het feit dat de laatste dergelijke test plaatsvond in 1980.
  • Buurlanden, waaronder Japan, hebben hun verbazing uitgesproken over de manier waarop China de gebeurtenis heeft beschreven en blijven de Chinese militaire activiteiten nauwlettend in de gaten houden.

China kondigde woensdag een succesvolle testlancering aan van een intercontinentale ballistische raket (ICBM). De raket droeg een dummy kernkop en landde in vooraf bepaalde gebieden in de Stille Oceaan. De lancering vond plaats om 8:44 lokale tijd en werd door het ministerie van Defensie van Peking omschreven als “routine” en onderdeel van hun “jaarlijkse training”. Details over het specifieke ICBM-model en de vliegroute zijn niet bekend gemaakt, maar Chinese staatsmedia benadrukten dat buurlanden van tevoren op de hoogte waren gesteld.

Analisten hebben hun verbazing geuit over het feit dat China de test als routine beschouwt, aangezien de laatste lancering plaatsvond in 1980. Normaal gesproken voert China kernwapentests uit in eigen land, waarbij ICBM’s vaak westwaarts worden afgevuurd in de Taklamakan woestijn. Deze duidelijke verschuiving naar het lanceren van een ICBM in internationale wateren sinds 1980 heeft tot veel discussie geleid binnen de internationale gemeenschap.

Reacties en gevolgen

Deskundigen hebben erop gewezen dat Pekings voorstelling van deze gebeurtenis als routinematig en jaarlijks ongebruikelijk is, gezien de zeldzaamheid van dergelijke tests in de afgelopen decennia. Het Japanse ministerie van Defensie bevestigde dat ze geen schade aan hun schepen hebben ontdekt na de lancering, maar dat ze waakzaam blijven bij het monitoren van de Chinese militaire activiteiten. Het ministerie verklaarde dat ze door zullen gaan met het verzamelen en analyseren van informatie over de bewegingen van het Chinese leger en de nodige voorzorgsmaatregelen zullen nemen om de veiligheid te garanderen.

De timing van deze testlancering heeft de speculatie verder aangewakkerd. De betrekkingen tussen China en verschillende landen in de regio zijn momenteel gespannen. De spanningen met Japan en de Filippijnen blijven hoog door geschillen over zeegebied, terwijl de situatie rond Taiwan een bron van zorg blijft.

Regionale spanningen

Sommige analisten suggereren dat deze test een vorm van “aanmatiging” door China zou kunnen zijn om een boodschap te sturen naar zowel de buren in de regio als de Verenigde Staten. Hoewel de betrekkingen tussen Beijing en Washington de laatste tijd enigszins zijn verbeterd, blijft China’s groeiende assertiviteit in de regio een punt van wrijving.

De lancering vindt plaats te midden van verhoogde spanningen in de regio Azië-Stille Oceaan, waarbij incidenten zoals de recente onderschepping door Japan van een Chinees spionagevliegtuig in de buurt van zijn luchtruim de ongerustheid verder hebben doen escaleren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.