China verplaatst weer de grenslijn in Zuid-Chinese Zee

China verplaatst weer de grenslijn in Zuid-Chinese Zee
TED ALJIBE/AFP via Getty Images

Op een Chinese kaart die maandag gepubliceerd is, is te zien hoe 90 procent van de Zuid-Chinese Zee zou toebehoren aan het soeverein territorium van China. De buurlanden vinden de kaart onwettelijk en noemen het onzin. Dat meldt Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

De Zuid-Chinese Zee is al lang onderwerp van territoriale discussie in Azië. De omliggende landen hebben elk hun idee over waar de grens hoort te liggen, maar China treedt heel assertief op.

In het nieuws: China vergroot aanspraak op de Zuid-Chinese Zee.

Op de Chinese kaart is een lijn van 1.500 km te zien. Volgens China gebaseerd op historische kaarten. De lijn loopt van het eiland Hainan, in het zuiden van China, door de exclusieve maritieme zones van Vietnam, de Filipijnen, Maleisië, Brunei en Indonesië. Het is de zoveelste provocatie in het gebied.

Bron: the Center for Strategic and International Studies (CSIS)

Reacties

  • De Filipijnen roepen China op om “verantwoordelijk te handelen en zijn verplichtingen na te komen”, verwijzend naar de internationale wetgeving en een arbitrale uitspraak van 2016. Toen werd ook een dergelijke kaart gepubliceerd.
  • “Hoe de Chinese regering zijn standpunt over de soevereiniteit van Taiwan ook verdraait, het kan het objectieve feit van het bestaan van ons land niet veranderen”, zei Jeff Liu, de woordvoerder voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daaraan toevoegend dat Taiwan “absoluut geen deel uitmaakt van de Volksrepubliek China”.
  • Maleisië heeft een diplomatieke klacht ingediend en zegt dat de kaart geen bindend gezag heeft. 
  • Vietnam zegt “resoluut alle claims van China in de Oostzee die gebaseerd zijn op de stippellijn te verwerpen”.

Nationale week van het kaartbewustzijn

  • De stippellijn op de kaart is terugkerend gegeven. In 2009 leverde China bij de Verenigde Naties de “nine dash line” in. De negenstrepenlijn nam toen ook het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee in, en er kwam veel kritiek van de buurlanden.
  • In 2013 werd een gelijkaardige kaart gepubliceerd. Die had een extra streep ten oosten van Taiwan.
  • China houdt deze week de Nationale Week van het Kaartbewustzijn. Wang Wenbin, woordvoerder voor Buitenlandse Zaken zei dat “Beijing altijd eenduidig is geweest over hun territorium” en dat “China’s positie over de Zuid-Chinese Zee altijd duidelijk is geweest”.

Uitgezoomd:

  • De Zuid-Chinese Zee is een economische ader waar jaarlijks ruim 3 biljoen dollar aan handel doorstroomt. Naast de kaarten, voert China zijn militaire aanwezigheid in de zee op. Buurlanden vrezen voor de veiligheid en de vrijheid om de zee te bevaren. Volgens het Pentagon bewaart China er sinds april duikboten die met kernwapens zijn uitgerust.
  • Ook de Verenigde Staten zijn er al decennialang aanwezig en trachten een oogje in het zeil te houden. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.