De Chinese nucleaire waakhond heeft voor het eerst een operationele vergunning gegeven om een thoriumreactor te bouwen. Dat meldt South China Morning Post.
China geeft groen licht voor eerste thoriumreactor: weldra kernenergie met zo goed als geen kernafval?
Waarom is dit belangrijk?
Naarmate de wereld overschakelt naar CO2-arme bronnen van energie, krijgt ook kernenergie opnieuw meer aandacht. Maar er zijn nog enkele belangrijke problemen met de technologie, zoals de berging van het kernafval. Voorstanders van thoriumreactoren denken dat die een oplossing kunnen bieden. Ze zouden veiliger zijn en zo goed als geen kernafval produceren. Bovendien bevindt zich een overvloed aan thorium op aarde, iets wat van uranium niet gezegd kan worden.De essentie: China begon de reactor in 2018 te bouwen in de Gobiwoestijn, nabij de stad Wuwei in de centraal gelegen provincie Gansu.
- Aanvankelijk werd gedacht dat de bouw zes jaar zou duren, maar in 2021 was de reactor al klaar. Toch duurde het nog twee jaar voordat die een vergunning kon krijgen, omdat de Chinese milieuwaakhond allerlei inspecties moest uitvoeren om de veilige werking van de reactor te garanderen.
- De reactor is nu klaar om te worden opgestart. De komende tien jaar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.