De grootste importeurs van vloeibaar aardgas in China zijn voorzichtig op zoek naar extra Russisch gas dat door andere marktspelers uit de weg wordt gegaan. Dat meldt het persbureau Bloomberg. De op één na grootste economie ter wereld hoopt zo te profiteren van de lage prijzen van deze energieproducten. Maar het is een moeilijke evenwichtsoefening: zo moeten er constructies op poten gezet worden om de westerse boycots te omzeilen.
China snuffelt aan goedkope, door de wereldhandel gemeden brandstoffen uit Rusland
Waarom is dit belangrijk?
Met de westerse boycots van zijn economie als zwaard van Damocles boven het hoofd – Washington heeft bijvoorbeeld een embargo ingesteld voor Russische olie – probeert Moskou zijn betrekkingen met andere hoofdsteden te versterken. Zo moet naast New Delhi ook Beijing een trouwe handelspartner blijven.De meeste LNG-importeurs over de hele wereld zullen geen Russische ladingen kopen uit angst voor toekomstige sancties of reputatieschade omwille van de Russische agressie in Oekraïne. Chinese bedrijven zijn een van de weinige die bereid zijn dat risico te nemen. Eerder sloegen Chinese olieraffinaderijen al discreet goedkope Russische ruwe olie, die gemeden wordt door de rest van de wereld, in; India is zowat de enige andere grote mogendheid die dit voorbeeld volgt.
Vloeibaar Russisch aardgas
Concreet zijn Chinese staatsenergiebedrijven, zoals Sinopec en PetroChina, nu ook in gesprek met leveranciers om spotladingen uit Rusland te kopen tegen aanzienlijke kortingen, weten bronnen van Bloomberg. Sommige importeurs overwegen zelfs Russische bedrijven in te zetten om namens hen deel te nemen aan aanbestedingen voor vloeibaar aardgas (LNG; liquefied natural gas), aldus dezelfde ingewijden. Ze willen zo hun aankoopplannen verborgen houden voor regeringen die een Russische boycot handhaven.
Russisch LNG wordt op de spotmarkt verhandeld tegen een korting van meer dan 10 procent ten opzichte van de normale Noord-Aziatische verschepingen, aldus de handelaars. De spotprijzen van de hypergekoelde brandstof klommen vorige maand naar een recordhoogte ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Dit zorgt dan weer voor krappe voorraden, net nu het Westen gevoelsmatig in een post-coronatijdperk is beland en de wereldwijde consumptie weer begint aan te trekken.
China heeft overigens geen grote behoefte aan LNG omdat zowel het mildere weer als de vrees voor een nieuwe, ingrijpende coronalockdown daar de vraag naar spotleveringen hebben afgeremd. Toch kan goedkoop Russisch gas helpen om de opslagtanks aan te vullen voordat de prijzen deze zomer weer stijgen.
Voorzichtigheid
China blijft wel voorzichtig. In plaats van rechtstreeks deel te nemen aan een Russische LNG-verkoopaanbesteding, willen Chinese bedrijven gebruik maken van zogenaamde ‘sleeves’, weten de bronnen. Dat zijn bedrijven die namens hen inkopen doen om hun inkoop te maskeren. Op die manier wordt hun spotactiviteit gemaskeerd en lijkt het in plaats daarvan alsof het Chinese bedrijf in kwestie een levering van Russisch gas uit een langetermijncontract aanvaardt. Overigens zijn bedrijven over de hele wereld dat laatste blijven doen – ondanks de oorlog in Oekraïne.
Deelname vanuit satellietkantoren in landen die een Russische boycot hebben ingesteld, zit er evenmin in. De meeste LNG-handelsdesks van Chinese bedrijven zijn in het buitenland, bijvoorbeeld in Singapore, gevestigd. China wil problemen met de regeringen van deze landen voorkomen.
Ook zouden de bedrijven verkiezen om geen grote hoeveelheden aan te kopen. Al zullen de kleine Chinese LNG-kopers het moeilijk hebben om kredietgaranties van banken te krijgen voor de aankoop van extra spotladingen uit Rusland: de meeste financiële instellingen in Singapore zijn immers niet bereid om steun te verlenen.
Leidt boycot naar gebruik yuan?
De VS en z’n westerse bondgenoten hebben Rusland veel pijn gedaan in zijn vermogen om handel te drijven. Zo bevroor de VS 630 miljard dollar aan activa die de Russische centrale bank als internationale reserves aanhield. Dat heeft nogal wat landen wakker geschud over een te grote afhankelijkheid van de dollar. Vanwege een wantrouwen tegenover het Amerikaanse monetaire beleid heeft de Chinese yuan de laatste jaren een grootse entree gemaakt als handelsvaluta.
Zo hebben meer dan 70 centrale banken de yuan als reservevaluta, en veel Afrikaanse en sommige Midden-Oosterse landen gebruiken de Chinese munt regelmatig voor transacties. Dat liet Baizhu Chen, hoogleraar klinische financiën en bedrijfseconomie aan de University of Southern California, optekenen door Business Insider.
“Sommige landen hebben het gevoel dat hun economieën gegijzeld kunnen worden door het beleid van de VS omdat de dollar dominant is, en landen willen hun risico diversifiëren”, aldus Chen.
Rusland eist van vijandige naties nu betaling in zijn munteenheid, de roebel, voor de export van zijn aardgas. Het is niet duidelijk welke regeling met China zal worden getroffen. Voor de export van Russische olie naar India wordt een roepel-roebie-transactiesysteem op poten gezet.
(ns)