China snoert ook VN de mond over machtsgreep in Hongkong

De Chinezen zetten iedereen onder druk om hun aanslag op de democratie in Hongkong goed te keuren. 53 landen in de VN, met Cuba op kop, gaan daarin mee.

  • China gebruikt de huidige coronacrisis om steeds maar een verdere inperking van de democratie in Hongkong door te duwen. Deze week ging een nieuwe wet van kracht, die de Chinezen de macht geeft om massaal mensen op te sluiten, als die protesteren. Meteen gingen honderden actievoerders in de boeien.
  • Wie zich kritisch toont, krijgt lik op stuk. Intern, maar ook internationaal. De Chinezen houden zich steeds minder in. Binnen de VN zetten ze steeds meer landen onder druk, onder meer met hun economische macht, om ‘hun visie’ op de feiten de bovenhand te laten halen. In zowaar een sessie van de VN-raad voor de Mensenrechten verzamelden ze liefst 53 landen rond zich, aangevoerd door Cuba, die herhaalden dat dit ‘interne beslissingen van China zijn’.
  • Daartegenover stonden maar 27 landen, die wel de Chinezen op de vingers tikten. Het Verenigd Koninkrijk nam de leiding, zij doen er alles aan om de burgers van hun voormalige kroonkolonie te beschermen. Zij boden onder meer 300.000 burgers in Hongkong een Brits paspoort aan. Ook Australië is bezig met een soortgelijk aanbod.
  • Ondanks het feit dat ze met minder zijn, zijn de 27 landen niet de minsten: Frankrijk, Duitsland, Japan, Canada en Australië. En kijk, zelfs België was deze keer mee: ze veroordelen ook de Chinezen.
  • België was een van de eerste landen in de coronacrisis die, via het staatshoofd koning Filip, de Chinese dictators ‘feliciteerde’ met hun ‘aanpak van die crisis’. Over klokkenluiders die de mond gesnoerd werden bij de uitbraak van COVID-19, ook over behandelde medici die woest waren over gebrek aan steun en van de aardbodem verdwenen, en een gebrek aan informatie over de ernst van de pandemie, repte koning Filip in dat gesprek met Xi Jinping met geen woord.
  • Opvallend overigens: de VS steunden de Britten niet in hun VN-initiatief. Donald Trump mag dan altijd grote woorden overhebben voor zijn Chinese tegenstanders, maar als het over democratie gaat, geeft Washington voorlopig niet thuis.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20