China sloot al 1.300 toxische metaalbedrijven

China heeft de voorbije drie jaar 1.300 fabrikanten van zware metalen gesloten. De operatie was het gevolg dan een beslissing die toen werd genomen om de chronische bodemvervuiling aan te pakken. Dat zei Su Kejing, directeur van de divisie bodemsanering bij het ministerie van Leefmilieu.

‘Bodemvervuiling is een van de grootste en duurste milieu-uitdagingen van China,’ zegt het persbureau Reuters. ‘Een enquête vijf jaar geleden toonde dat ongeveer 16 procent van het Chinese grondgebied – een gebied zo groot als Mongolië – in variërende mate verontreinigd was met kunstmest en pesticiden, zware metalen, plastic en andere chemicaliën.’

Risicocontrole

Maar Su Kejing verwacht dat het mogelijk zal zijn tegen eind volgend jaar ongeveer 90 procent van de verontreinigde landbouwgronden weer geschikt te maken voor agrarische activiteiten.

De kosten voor de sanering van vervuilde grond variëren tussen 9.500 euro en 38.500 euro per honderd vierkante meter. De bodemsanering zal China met een gigantische factuur confronteren. Su betoogde echter dat de beheersing van de risico’s de grootste prioriteit moet krijgen. ‘Slechts een kleine hoeveelheid land moet echt worden gesaneerd,’ meende hij.

Naast de sluiting van 1.300 producenten en verwerkers van zware metalen, heeft China ook bijna zevenhonderd cadmiumverwerkers tot fundamentele verbeteringen gedwongen. Su wees er daarbij op dat cadmium een belangrijke bron van de vervuiling van rijst is. Hij voegde eraan toe dat de omzetting van bouwland naar uitstootgevoelige gewassen ook kan helpen om de risico’s te verminderen.

Stadsbevolking

De terugdringing van de bodemverontreiniging is een belangrijk onderdeel van de Chinese plannen om de landbouwproductiviteit te verhogen. China probeert meer voedsel uit zijn landbouw te halen. Dat moet de bevoorrading van de groeiende stedelijke bevolking helpen garanderen.

Een overheidsonderzoek vier jaar geleden schatte dat zware metalen minstens 10 miljoen hectare Chinese landbouwgrond hadden besmet. Daardoor zou de jaarlijkse graanproductie met 10 miljard kilogram zijn verminderd.

De Chinese regering wil tegen eind dit decennium de bodemverontreiniging onder voorlopige controle krijgen. Tegen eind volgend decennium moet gestart zijn met de verlaging van de pollutieniveaus. De financiering van die plannen vormt echter een grote uitdaging.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.