De Duitse bondskanselier Olaf Scholz reist momenteel in Zuid-Amerika en pleit voor een snellere uitkomst van het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur.
Duitsland maakt verder komaf met economische afhankelijkheid van China
Waarom is dit belangrijk?
Onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur over een akkoord slepen al sinds 2019 aan. Het akkoord zou leiden tot voordelen voor de markten van beide partijen... en volgens sommigen ook tot milieuschade.In het nieuws: Scholz riep daartoe op tijdens zijn eerste stop in Buenos Aires. Na Argentinië bezoekt hij ook nog Brazilië en Chili.
- De Zuid-Amerikaanse trip moet er ook voor zorgen dat de Duitse economie minder afhankelijk wordt van China. Scholz hoopt dat door wereldwijd democratieën te bezoeken, hij de handel kan diversifiëren. Dat schrijft het persagentschap Reuters.
- Vooral voor de import van metalen, belangrijk voor de energietransitie en industriële sector in Duitsland, hoopt Scholz minder gebonden te zijn aan China. Zuid-Amerika bezit veel reserves van de nodige grondstoffen en is daarom een belangrijke partner voor Europa.
- “Er is veel potentieel om onze handelsrelaties te verdiepen en de mogelijkheden die het EU-Mercosur akkoord zouden opleveren zijn beduidend significant”, verklaarde Scholz.
- Wat de potentiële schade voor het milieu betreft; Scholz hoopt dat die beperkt kan blijven. Zo kan bijvoorbeeld het mijnen van lithium, belangrijk voor de productie van batterijen, beduidend veel vervuiling veroorzaken voor de natuurlijke omgeving. Argentinië en Chili zitten bovenop Zuid-Amerika’s lithiumdriehoek, mogelijk ’s werelds grootste schat van dit metaal.
- De Argentijnse president Alberto Fernandez klaagde over het Europees protectionisme. Mercosur verklaarde zich bereid tot het handelsakkoord in 2019, maar de nationale Europese parlementen moeten het nog ratificeren. Ambassadeurs van de Europese Unie verklaren dat vooral Brazilië in licht van het handelsakkoord nog concrete stappen moet zetten om de verdere vernietiging van het Amazonewoud tegen te houden.
- In dat opzicht hoopt Scholz dat de bezorgdheid in Zuid-Amerika opzijgezet kan worden sinds in Brazilië Luiz Inacio Lula da Silva terug aan de macht kwam als president. Lula da Silva zou zich veel inschikkelijker opstellen dan zijn voorganger Bolsanaro en het klimaatbeleid van het land willen omgooien.
Meer milieuschade?
Zoom In: In het zog van het bezoek van de Duitse bondskanselier reizen ook veel leiders meer van Duitse bedrijven.
- De Argentijnse president hoopt op extra investeringen in zijn land door Duitse bedrijven voor het exploiteren van schaliegas, lithiumontginning en groene hydrogeenproductie.
- Het Duitse bedrijf Wintershall Dea sloot vorig jaar al een akkoord in het land. Het zal 700 miljoen dollar investeren in een gasproject voor de Argentijnse kust. “Argentinië heeft het potentieel om Europa op de lange termijn van energie te bevoorraden”, verklaarde de CEO Maria Mehren.
- In de EU klinkt er ook veel kritiek op het akkoord vanuit de groene hoek. Het akkoord zou te schadelijk zijn voor het milieu en lokte al veel protest uit. Zo stelt Greenpeace dat het Mercosur-handelsverdrag de natuur- en klimaatcrisis zou verergeren en roept ze mensen op om in actie te treden tegen natuurverwoesting. De EU voorzag echter in het akkoord een resem veiligheidsmechanismes en stappen om de Zuid-Amerikaanse landen te binden aan het opvolgen van milieunormen.
(as, lb)