China sanctioneert Amerikaanse politici en ngo’s voor ‘inmenging’ in Hongkong

De sancties, die onder meer de Republikeinse senatoren Marco Rubio en Ted Cruz treffen, komen er nadat Washington gelijkaardige stappen ondernam tegen Chinese functionarissen in Hongkong.

Maandag vaardige de Chinese overheid sancties uit tegen 11 Amerikaanse functionarissen, de meeste onder hen Republikeinse parlementariërs, wegens ‘inmenging’ in Hongkong. Ook verschillende ngo’s die gebaseerd zijn in de VS, waaronder de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, ondergingen die behandeling.

‘We hebben besloten om verschillende in de VS gevestigde ngo’s, waaronder HRW, te bestraffen voor inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China in Hongkong.’ Dat zei Lijian Zhao, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op een persconferentie in Peking.

Escalatie

De man legde uit dat het voor China een tegenmaatregel betreft voor de Amerikaanse sancties tegen Hongkongse politici, waaronder Carrie Lam. Zij is de hoogste bestuurder van de voormalige Britse kolonie. Volgens de VS ‘ondermijnen zij de autonomie van Hongkong’.

‘China legt sancties op aan 11 Amerikaanse wetgevers en individuen, waaronder senatoren Ted Cruz en Macro Rubio, die misdaden hebben begaan met betrekking tot Hongkong’, ging Zhao verder.

De spanningen tussen beide grootmachten lopen hoog op op verschillende vlakken: China wordt door de VS met de vinger gewezen voor een gebrek aan transparantie over de Covid-19-pandemie, er zijn de Amerikaanse aanvallen op Huawei en TikTok, en ook de conflicten in de Zuid-Chinese Zee.

Maar deze beslissing heeft vooral betrekking op de sluipende machtsgreep van China in Hongkong, die vorige maand culmineerde in het invoeren van een Nationale Veiligheidswet. Die wet criminaliseert ‘secessie, subversie,terrorisme en samenwerking met buitenlandse machten’. De facto houdt dat in dat Peking veel meer macht krijgt om dissidente stemmen in Hongkong de kop in te drukken, en dat het zijn politieke wil kan opleggen aan de stadsregio. Voordien kende Hongkong een hoge mate van autonomie tegenover het Chinese vasteland.

Amerikaans bezoek aan Taiwan

Maar ook het bezoek van de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar aan Taiwan is een doorn in het oog voor China. Peking erkent de soevereiniteit van Taiwan niet, en beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Officieel erkennen de VS Taiwan ook niet op diplomatisch vlak, aangezien het zeer gevoelig ligt bij de Chinezen.

Dat een Amerikaanse minister vandaag een soort staatsbezoek bracht aan Taiwan, is een ongelooflijke opsteker voor het land, en een serieuze provocatie aan het adres van Peking. Het was de hoogste Amerikaanse politicus die het land bezocht in 41 jaar, sinds de VS in 1979 aan China beloofde om Taiwan niet diplomatisch te erkennen.

Peking liet tijdens het bezoek van Azar twee gevechtsvliegtuigen laag over de Taiwanese hoofdstad cirkelen. Bij het aankondigen van de sancties noemde woordvoerder Zhao de Amerikaanse visite samen met de inmenging in Hongkong als reden.

Meer