China zal dinsdag voor het eerst in zijn geschiedenis een private burger naar het ruimtestation Tiangong brengen.
Race naar de ruimte: ook China gaat nu een burger naar ruimtestation sturen
Waarom is dit belangrijk?
Tijdens de 20e eeuw werd de race naar de ruimte voornamelijk uitgevochten tussen de VS en de Sovjet-Unie. Maar de jongste jaren begint ook China zich te ontpoppen als ruimtevaart-supermacht. Het land stuurde onder andere al sondes naar de maan en Mars en heeft sinds vorig jaar voor het eerst een eigen ruimtestation.In het nieuws: Dinsdag wordt ruimtevaartexpert Gui Haichao, een professor aan de Universiteit van Beijing, samen met een team taikonauten naar Tiangong gelanceerd.
- Samen met twee professionele ruimtevaarders, Jing Haipeng en Zhu Yangzhu, zal Gui zo’n zes maanden aan boord verblijven. Zij zullen de driekoppige bemanning die zich momenteel aan boord bevindt aflossen.
- De wetenschapper zal niet zomaar een toeristisch uitje uitvoeren. Hij zal voornamelijk verantwoordelijk zijn voor wetenschappelijke experimenten aan boord.
- Tot nu toe zijn door China enkel professionele taikonauten naar de ruimte gestuurd. Zij zijn in dienst van de People’s Liberation Army (PLA), het Chinese leger.
- Als alles naar behoren verloopt, zal de bemanning dinsdagochtend rond 3.31 uur Belgische tijd vertrekken. Na een vlucht van zo’n zes uur zullen de taikonauten bij Tiangong aankomen.
Ook in het Westen
Opgemerkt: Terwijl Gui de eerste particuliere Chinees aan boord van Tiangong wordt, keert dinsdag een ander ruimteschip met burgers aan boord terug naar de aarde.
- Op zondag 21 mei lanceerde SpaceX de Ax-2-missie van het bedrijf Axiom. Vier private ruimtevaarders vlogen toen naar het Internationaal Ruimtestation (ISS).
- Enkel de kapitein van de missie, Peggy Whitson, had al ervaring in de ruimte. Zij verliet NASA echter in 2021 en werkt sindsdien als commercieel astronaut bij Axiom Space.
- De andere drie passagiers zijn de Amerikaan John Shoffner en twee Saoedische ruimtevaarders, Ali AlQarni en Rayyanah Barnawi. Barnawi is de eerste Saoedische vrouw in de geschiedenis die naar de ruimte ging.
- De vierkoppige bemanning zal dinsdag terugkeren naar de aarde, na iets langer dan een week aan boord van het ISS te verblijven.
(nd)