China presenteert plan voor minder uitstoot van methaan, maar het is zoeken naar het reductiedoel

Meer dan twee jaar nadat China zich ervoor inzette om een plan voor methaanemissies te lanceren, heeft het land er deze week eindelijk een onthuld. Een enkel woord kan de aankondigingen van ’s werelds grootste uitstoter samenvatten: voorzichtigheid. En dat gaat hand in hand met teleurstelling.

Waarom is dit belangrijk?

Methaan is het op een na meest voorkomende broeikasgas in de atmosfeer, na CO2. Hoewel het zich in enkele jaren verspreidt waar CO2 tot duizend jaar ter plaatse kan blijven, heeft het een 80 tot 100 keer krachtiger opwarmend effect dan CO2. Het verminderen van methaanemissies wordt beschouwd als de eenvoudigste manier om de opwarming van de aarde op korte termijn te beperken. China is verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de wereldwijde emissies: geen ander land stoot meer uit.

In het nieuws: het terughoudende anti-methaanplan van China.

  • Beijing heeft dinsdag een plan onthuld waarmee het zijn methaanemissies kan verminderen. De meeste analisten beschouwen het als onsamenhangend: het bevat zelfs geen concreet reductiedoel.
  • Enkele weken voor de klimaatconferentie COP28 komt de reeks intentieverklaringen goed op gang.

Wat omvat het methaanplan van China?

De details: de belangrijkste aankondigingen.

  • In 2021 weigerde China, net als India en Rusland, to
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer