China opent antimonopolieonderzoek tegen Nvidia


Key takeaways

  • China heeft een onderzoek geopend naar Nvidia omdat het de antimonopoliewetgeving zou hebben overtreden.
  • Het onderzoek richt zich op de overtreding van de marktregulering door de Amerikaanse chipgigant.
  • De stap komt tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen de VS en China.

De Chinese staatszender CCTV heeft maandag bekendgemaakt dat het land een onderzoek heeft ingesteld naar de Amerikaanse chipgigant Nvidia. Het onderzoek betreft een vermeende schending van antimonopoliewetten door ’s werelds grootste halfgeleiderbedrijf. Het initiatief voor het onderzoek kwam volgens CCTV van de overheidsdepartementen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de markten.

Deze aankondiging veroorzaakte een daling van de aandelenkoers van het Californische concern, dat wordt beschouwd als leider in de generatieve revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Nvidia is de belangrijkste producent van GPU (Graphics Processing Unit) chips, ook bekend als grafische kaarten, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van generatieve AI.

Spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld

Dit onderzoek komt tegen een achtergrond van toenemende spanningen tussen ’s werelds twee grootste economieën. De naderende terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis in januari wakkert deze spanningen aan. De Amerikaanse president heeft Beijing al gedreigd met een aanzienlijke verhoging van de tarieven op Chinese importproducten, waardoor de vrees voor een terugkeer van een open handelsoorlog wordt aangewakkerd.

Vorige week kondigde China beperkingen aan op de export van zeldzame metalen, met name gallium, germanium en antimoon. Deze materialen zijn essentieel voor de productie van zonnepanelen en elektronische chips die in veel civiele en militaire technologieën worden gebruikt. De twee landen strijden om de wereldwijde technologische dominantie, een touwtrekkerij die vooral intens was tijdens de eerste ambtstermijn van Donald Trump, die werd gekenmerkt door een handelsoorlog met China.

Amerikaanse toevlucht tot protectionisme

De tweede ambtstermijn van Donald Trump, die op 20 januari begint, zal naar verwachting dit voorbeeld volgen en hij heeft al gedreigd met hogere tarieven om bedrijven aan te moedigen ten minste een deel van hun productie naar de VS te verplaatsen. Begin december heeft de regering Biden de export van halfgeleiders en productieapparatuur naar China beperkt vanwege risico’s voor de nationale veiligheid van de VS. Deze beslissing lokte protesten uit Beijing uit.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.