China onderzoekt PVH wegens vermeende discriminerende praktijken tegen katoenbedrijven in Xinjiang


Key takeaways

  • China is een onderzoek gestart naar PVH vanwege beschuldigingen van discriminerende praktijken tegen katoenbedrijven in Xinjiang.
  • De stap is bedoeld om beschuldigingen van westerse regeringen en mensenrechtenactivisten over dwangarbeid in de regio te weerleggen, met name wat betreft de katoenproductie.
  • PVH kan na 30 dagen worden toegevoegd aan China’s lijst van “onbetrouwbare entiteiten”, met mogelijk verdere sancties als gevolg.

Onderzoek naar PVH

China is een onderzoek gestart naar PVH, het bedrijf dat eigenaar is van Tommy Hilfiger en Calvin Klein, op beschuldiging van discriminerende praktijken tegen katoenbedrijven in Xinjiang. Deze stap is een teken van de voortdurende inspanningen van Peking om beschuldigingen van westerse regeringen en mensenrechtenactivisten over dwangarbeid in de regio te weerleggen, in het bijzonder met betrekking tot de katoenproductie. De Verenigde Staten hebben in 2021 een importverbod uit Xinjiang ingesteld vanwege deze zorgen.

De reactie van PVH

Het Chinese ministerie van Handel beweert dat PVH bezig is met een boycot van katoen en andere producten uit Xinjiang zonder feitelijke basis. PVH, dat een aanzienlijke aanwezigheid heeft in zowel China als de VS, weigerde commentaar te geven maar verklaarde eerder dat het de wetten in alle regio’s naleeft, inclusief de naleving van de Xinjiang wet in de VS. Het bedrijf heeft 30 dagen om te reageren naar de Chinese autoriteiten, waarna het kan aan de lijst van “onbetrouwbare entiteiten” worden toegevoegd, wat kan leiden tot verdere sancties.

Mening van deskundigen

Een ambtenaar van het Chinese ministerie van Handel ontkende elk verband tussen het onderzoek en plannen van de VS om bepaalde Chinese technologie voor elektrische voertuigen aan banden te leggen. De ambtenaar benadrukte dat de “lijst van onbetrouwbare entiteiten” zich alleen richt op een klein aantal buitenlandse entiteiten die Chinese wetten overtreden of marktregels ondermijnen, en stelde bedrijven die zich aan de wet houden gerust.

Spanningen escaleren

Experts suggereren dat de timing van het onderzoek onduidelijk blijft, maar waarschijnlijk is het doel om de reputatie van PVH bij Chinese consumenten te beschadigen en als waarschuwing te dienen voor wereldwijde bedrijven om niet toe te geven aan westerse druk. Deze tactiek weerspiegelt de “naming-and-shaming” aanpak die gebruikt wordt door mensenrechtenorganisaties in het Westen en benadrukt China’s bereidheid om soortgelijke strategieën te bewapenen.

Mondiale gevolgen

Deze ontwikkeling valt samen met escalerende spanningen tussen China en het Westen over zaken als elektrische voertuigen en productie. De VS hebben onlangs regels voorgesteld om het gebruik van bepaalde technologieën in Chinese en Russische voertuigen te verbieden, onder het mom van veiligheidsoverwegingen. China heeft eerder Amerikaanse bedrijven, voornamelijk defensie-aannemers zoals Lockheed Martin en Raytheon, op zijn “onbetrouwbare entiteiten lijst” geplaatst vanwege hun zakelijke transacties met Taiwan.

Zorgen van PVH

PVH erkende deze risico’s in haar jaarverslag en benadrukte het onderzoek naar katoen uit Xinjiang en de mogelijke gevolgen voor de omzet en reputatie. In een rapport uit 2020 van het Australian Strategic Policy Institute werd het bedrijf genoemd, waarin werd beweerd dat veel ondernemingen profiteerden van arbeidsexploitatie in Xinjiang. Destijds verklaarde PVH deze rapporten serieus te nemen en de zaak verder aan te pakken. Met meer dan 29.000 werknemers wereldwijd en meer dan 65 procent van de omzet buiten de VS, maakt de wereldwijde voetafdruk van PVH dit onderzoek extra belangrijk.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.