China neemt het op tegen Starlink met een nieuwe satellietconstellatie

Een nieuw Chinees bedrijf, gesteund door de staat, betreedt de markt van het ruimte-internet. Het doel is om wereldwijde internetdekking te bieden met behulp van satellietconstellaties.

In het nieuws: Shanghai Spacecom Satellite Technology heeft zojuist zijn eerste reeks internetsatellieten de ruimte in gelanceerd. In de eerste fase van het project zullen tegen 2025 648 satellieten de ruimte in worden gestuurd.

  • Uiteindelijk zou de “Thousand Sails constellation” tegen het einde van het decennium niet minder dan 15.000 satellieten in een lage baan om de aarde moeten hebben.
  • De eerste lancering, door een Long March 6A draagraket vanaf het lanceercentrum Taiyuan in de noordelijke provincie Shanxi, telde 18 satellieten.

China beschermt zichzelf tegen bedreigingen van buitenaf

Zoom out: Met dit door Beijing geleide project, door de lokale media omschreven als “China’s versie van Starlink”, bevestigt China opnieuw zijn ambities in de ruimte.

  • De “Thousand Sails Constellation” is een van de drie grote satellietnetwerken die in het land zijn gepland en door Beijing worden ondersteund.
  • De betrokkenheid van de staat is slechts één voorbeeld van het recente overheidsinitiatief om de privésector te betrekken bij haar wetenschappelijke en technologische projecten.
  • Het idee is om eigen versies van vitale technologieën en infrastructuren te creëren, om zo de eigen industrieën autonoom te maken en te beschermen tegen buitenlandse invloed of druk.
    • Beijing is al begonnen met het aanbieden van een alternatief voor het Amerikaanse GPS-systeem door zijn eigen wereldwijde navigatiesysteem op te zetten, met het BeiDou-netwerk dat in 2020 werd voltooid.
    • Het doel is vooral om te concurreren met Starlink, het Amerikaanse bedrijf van Elon Musk en nummer één op de markt voor ruimte-internet. Die onderneming heeft al meer dan 6.000 satellieten in een baan om de aarde en wil er uiteindelijk 42.000 hebben.
    • Het andere grote project van dit type, OneWeb, is van het Europese bedrijf Eutelsat en heeft ongeveer 10 keer minder satellieten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.