“China moet zich klaarmaken voor oorlog met Taiwan”

China moet zich voorbereiden op militaire actie tegenover Taiwan. Bovendien moet op de Verenigde Staten druk worden uitgeoefend over samenwerking rond Noord-Korea. Dat zegt een redactioneel artikel in de Chinese krant Global Times, gecontroleerd door de regering, in een reactie op de introductie van een nieuwe wet in de Verenigde Staten om de banden met Taiwan te verbeteren.

China heeft woedend gereageerd op de recente beslissing van de Amerikaanse Donald Trump om de uitwisseling van hoge functionarissen met Taiwan te versterken. China is ook verontrust over de handelsbeperkingen die Trump aan China wil opleggen.

Geschiedenis

Alex Wong, een topdiplomaat van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, benadrukte in Taipei dat het engagement van de Verenigde Staten voor Taiwan nooit sterker is geweest. China beschouwt Taiwan als zijn territoriaal eigendom. Het eiland wordt door de Chinese autoriteiten als een opstandige provincie bestempeld.

De Chinese president Xi Jinping gaf onlangs nog aan dat Taiwan voor zijn pogingen tot separatisme door de geschiedenis zal worden gestraft. In zijn redactioneel commentaar zei de Global Times dat China tegenmaatregelen moet nemen tegen het initiatief van de Verenigde Staten om opnieuw grotere toenadering met Taiwan te zoeken.

Daarbij moeten de Verenigde Staten volgens de Global Times door China rond andere aspecten van de bilaterale samenwerking – onder meer met betrekking tot Noord-Korea en Iran – onder grotere druk worden geplaatst.

“China moet zich tevens voorbereiden op een directe militaire confrontatie in de Straat van Taiwan,” aldus de krant. “Het moet duidelijk zijn dat een escalatie van officiële uitwisselingen tussen de Verenigde Staten en Taiwan ernstige gevolgen zullen hebben.” Gewag werd gemaakt van operaties met gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen in de Straat van Taiwan, die de Chinese standpunten kracht moeten bijzetten.

Formele onafhankelijkheid

Taiwan is in China een van de meest gevoelige kwesties en wordt ook militair bijzonder ontvlambaar geacht. In een commentaar op het artikel in de Global Times zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat de Verenigde Staten zich verzetten tegen elke unilaterale actie die door één van de betrokken partijen zou kunnen worden opgezet om de status-quo in de Straat van Taiwan te veranderen.

“De Verenigde Staten hebben een diepgaand en blijvend engagement voor vrede en stabiliteit in de regio,” aldus de onderzoeker. “Wij steunen stappen van beide zijden om de spanningen in de Straat van Taiwan te verminderen en de wederzijdse betrekkingen te verbeteren.”

“Het is absoluut onmogelijk dat China één centimeter van zijn grondgebied zou afstaan,” beklemtoonde Hua Chunying, woordvoerster van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, echter. De Chinese vijandigheid tegenover het opstandige eiland is gevoelig toegenomen sinds in Taiwan twee jaar geleden Tsai Ing-wen tot president werd verkozen.

In China wordt gevreesd dat zij zich zou willen inspannen voor een formele onafhankelijkheid van Taiwan. Opgemerkt wordt dat daarmee een rode lijn zou worden overschreden die door de Chinese regering nooit zou kunnen worden getolereerd. Tsai heeft echter altijd gezegd de status-quo te willen behouden en zich voor de vrede te willen inzetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20