China moet opvoeding kinderen goedkoper maken; nodig om vruchtbaarheidsgraad op te voeren

Lokale overheden moeten doortastende maatregelen nemen om de kosten van het krijgen van baby’s en het grootbrengen van kinderen te verlagen. Op die manier moeten de lasten voor de huishoudens worden verlicht, waardoor de vruchtbaarheid van de Chinese bevolking weer zou kunnen worden opgevoerd.

Dat heeft Yang Wenzhuang, directeur van de afdeling gezinsontwikkeling van de Chinese Nationale Gezondheidscommissie (NHC) gezegd. Yang benadrukte het belang van gezinsondersteuning om het nationale vruchtbaarheidscijfer te verbeteren.

Waarom is dit belangrijk?

De bevolking van China liet vorig jaar voor de eerste keer in zes decennia een inkrimping optekenen. Dat is gebleken uit gegevens van de Chinese overheid. Er is daarbij sprake van een historische wending die naar verwachting het begin van een lange periode van daling inluidt. Daarbij komt het vooruitzicht van een snel vergrijzende bevolking die de economie vertraagt omdat de inkomsten dalen, terwijl de overheidsschulden door de stijgende kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheid verder dreigen op te lopen. Demografen waarschuwen dat China sneller oud dan rijk dreigt te worden.

Bekommernissen: Yang zei dat bekommernissen over geld en loopbaanontwikkeling bij vrouwen de belangrijkste factoren zijn waarom Chinese koppels ervoor kiezen geen kinderen te krijgen.

  • Hij voegde eraan toe dat een nauwkeurig beleid nodig is om het vruchtbaarheidsniveau te verbeteren.
    • "Lokale overheden moeten worden aangemoedigd actief onderzoek te doen en gedurfde innovaties door te voeren om de kosten van bevallingen, kinderopvang en onderwijs te verlagen, zodat een evenwichtige ontwi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer