China toont voor het eerst concept voor bemande maanlanding

Tijdens een lezing van Wu Yansheng, voorzitter van CASC, de belangrijkste ontwikkelaar van Chinese raketten, werd voor het eerst een tipje van de sluier opgelicht van de Chinese ambities voor een bemande maanlanding.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de VS concrete ontwerpen hebben om binnen enkele jaren terug astronauten op de maan te plaatsen, is over de Chinese plannen veel minder bekend. Het land wil dit decennium echter ruimtevaarders op het hemellichaam krijgen.

De essentie: Tijdens de presentatie die door Wu werd gegeven, in december gepubliceerd door de Chinese staatstelevisie CCTV, werden voorstellingen getoond van een Chinese maanlander en een bijbehorend ruimteschip.

  • De twee tuigen worden eerst in een baan rond de baan getoond terwijl ze dokken. 
  • Daarna volgt een scène van een taikonaut (een Chinese astronaut) die naar de maan afdaalt van het landingstuig. De Chinese vlag is prominent aanwezig op de rug van de ruimtevaarder.
  • In de laatste scène wordt de lander getoond in de achtergrond terwijl twee taikonauten op de oppervlakte van de maan rondlopen. De Chinese vlag is wederom zeer zichtbaar in beeld. Op de voorgrond is nog een tuig te zien, mogelijk een maanrover.

De realiteit: Hoewel het Chinese ruimtevaartprogramma relatief jong is, lijkt het om meer te gaan dan conceptbeelden.

  • Het is al even bekend dat China van plan is om een bemande missie naar de maan uit te voeren. Het land wil dat dit decennium nog doen.
  • CASC zou al werken aan de uitvoering daarvan. Het staatsbedrijf werkt aan twee verschillende voertuigen die een maanmissie zouden kunnen uitvoeren. 
  • Een van die raketten wordt de Long March 9, een raket die zelfs groter zou zijn dan NASA’s maanraket, de Space Launch System (SLS).
  • Ook een ruimtecapsule zou in ontwikkeling zijn. Enkele jaren terug doken al beelden op van de module. 
  • Uiteindelijk wil het land ook een bemande basis op de maan bouwen. Bill Nelson, het hoofd van NASA, waarschuwde begin januari nog dat China, indien het zo snel blijft gaan, andere landen zelfs zou kunnen beletten de meest grondstofrijke regio’s op het hemellichaam te betreden.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.