Terwijl de VS en de eurozone nog niet gestart zijn met de uitrol van hun digitale munt à la bitcoin, gaat China al volop multinationale allianties aan met zijn digitale yuan.
De digitale yuan is een elektronische variant van cash geld die niet meer via de commerciële banken, maar rechtstreeks door de centrale bank zelf verdeeld wordt onder de burgers en de bedrijven. Tientallen centrale banken in de wereld experimenteren met zo’n CBDC (‘central bank digital currency’), die doorgaans draait op een gelijkaardige blockchain-technologie als bitcoin. Maar China staat het verst.
De People’s Bank of China (PBC) voerde al proefprojecten uit in enkele Chinese steden, waarbij burgers rechtstreeks de digitale munt in hun smartphone-app toegestuurd krijgen. De ambities blijven evenwel niet beperkt tot het binnenlandse betalingsverkeer van particulieren. De digitale yuan wil ook een rol spelen in de grote internationale geldstromen.
Banden met Hongkong
Zo kondigde de Bank voor Internationale Betalingen aan dat de PBC zich aansluit bij ‘Multiple CBDC Bridge’, een proefproject voor grensoverschrijdende betalingen. Belangrijk daarbij is dat een van de initiatiefnemers de Hong Kong Monetary Authority is, naast de Bank of Thailand. Hongkong is een belangrijk doorvoerkanaal voor kapitaal van en naar China.
Naast de Chinezen kondigen ook de Verenigde Arabische Emiraten hun deelname aan het project aan. De bedoeling is grensoverschrijdende geldtransfers in verscheidene valuta efficiënter en goedkoper te maken. De hoop is dat nog andere centrale banken in Azië en ook andere regio’s zich zullen aansluiten.
Geopolitiek wapen
De Chinese krant Global Times meldde enkele weken geleden dat Peking voor zijn digitale yuan ook een joint venture met het bankenplatform Swift aan het opzetten is. Swift, dat opereert vanuit Terhulpen nabij Brussel, is een wereldspeler in het betaalverkeer tussen 11.000 banken.
Het wordt zo almaar duidelijker dat Peking zijn digitale munt als een strategisch wapen inzet om zijn geopolitieke macht in de wereld te vergroten en de positie van de Amerikaanse dollar als mondiale standaardmunt aan te vallen. Een reactie lijkt in de maak, al komt die wat laat. Vorige week verklaarde zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dat een digitale dollar een interessant project zou zijn.
(tb)