Chinese bedrijven installeren het leeuwendeel van hernieuwbare energiebronnen in Latijns-Amerika, een regio waar China een steeds grotere invloed op heeft.
Chinese groene energie verovert Latijns-Amerika

Waarom is dit belangrijk?
Geen enkel land op aarde investeert meer in hernieuwbare energie dan China. Vorig jaar was het Middenrijk verantwoordelijk voor maar liefst de helft van de wereldwijde investeringen. China pompte vorig jaar zo’n 546 miljard dollar in hernieuwbare energie, drie keer zoveel als de hele EU. En op die manier begint het land steeds meer invloed te verwerven, in heel de wereld.De essentie: Chinese bedrijven die hernieuwbare projecten installeren, zijn aan een wereldwijde opmars bezig. Maar vooral in Latijns-Amerika is het opvallend hoe groot China’s invloed begint te worden.
- De voorbije jaren werd zo’n 90 procent van alle nieuwe wind- en zonne-energieprojecten in Latijns-Amerika gebouwd door Chinese ondernemingen.
- China heeft vrijhandelsakkoorden met vier landen in de regio. 21 landen hebben zich bovendien al aangesloten bij het Belt and Road Initiative, ook bekend als de Nieuwe Zijderoute, een gigantisch project waarbij China investeert in infrastructuurwerken rond de wereld.
- In sommige landen begint ook een steeds groter deel van het elektriciteitsnetwerk in Chinese handen te vallen. in Chili is 57 procent van het energiedistributienetwerk in handen van één Chinees bedrijf, State Grid.
- Ook in Peru wil het Chinese staatsbedrijf Southern Power Grid International een aanzienlijk deel van het grid opkopen, nadat een ander stuk van de energietaart in 2020 al werd verkocht aan het Chinese Three Gorges Corporation. China zou, indien de nieuwste deal doorgaat, een “bijna-monopolie” hebben op het Peruaanse energienet.
- Intussen kijkt China ook naar Latijns-Amerika voor zijn grote voorraden mineralen, zoals lithium, een sleutelcomponent om batterijen voor elektrische wagens (EV’s) te maken. Chinese bedrijven zijn actief of willen actief worden in de ontginning van lithium in onder andere Bolivia, Argentinië, Chili en Mexico.
Wereldwijde opmars
Opvallend: Niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook wereldwijd begint China de koning van hernieuwbare energie te worden.
- Volgens een analyse van investeringsreus Goldman Sachs eerder dit jaar zal China tegen 2030 wellicht zo’n 3.300 gigawatt (GW) aan hernieuwbare capaciteit installeren. Dat is ruim 2,5 keer zoveel als de Europese doelstelling. Ook onderzoeksgroep BloombergNEF kwam vorig jaar met een gelijkaardige raming, van 3.345 GW tegen eind dit decennium.
- Ook op vlak van batterijen, die nodig zullen zijn om het wagenpark te elektrificeren en om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen op te slaan, is China koploper. Het land produceert driekwart van alle lithium-ion-batterijen op aarde.
- China bezit verder een groot deel van ‘s werelds kobaltmijnen, een andere belangrijke stof voor batterijen. Het land controleert zo’n 44 procent van de wereldwijde productiecapaciteit, een aandeel dat mogelijk nog zal stijgen de komende jaren.
- Het land controleert verder ruim 60 procent van de wereldwijde productie van zeldzame aardmetalen. Ook dat zijn grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor elektrische auto’s, batterijen, zonnepanelen en windmolens.