Key takeaways
- Een Japans vissersvaartuig is door de Chinese kustwacht uit de betwiste wateren bij de Oost-Chinese Zee-eilanden gezet.
- De Chinese kustwacht waarschuwde en nam de nodige juridische maatregelen tegen het vaartuig en drong er bij Japan op aan om alle illegale activiteiten in deze wateren te staken.
- De spanningen tussen China en Japan zijn opgelopen door hun maritieme geschil in de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee, waardoor bezorgdheid is ontstaan over een mogelijk conflict.
De Chinese kustwacht beweerde onlangs dat een Japans vissersvaartuig de betwiste wateren nabij de eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door China Diaoyu en door Japan Senkaku worden genoemd, is binnengedrongen. Dit incident vond plaats tussen 15 en 16 oktober, wat de Chinese kustwacht aanzette tot waarschuwingen en uiteindelijk het uitzetten van het vaartuig. Een woordvoerder van de kustwacht in Peking, Liu Dejun, benadrukte dat de nodige wettelijke maatregelen waren genomen tijdens de invasie en drong er bij Japan op aan om alle illegale activiteiten in deze wateren te staken.
Japan heeft nog niet gereageerd op deze laatste bewering. Historisch gezien heeft Japan consequent de aanspraken van China op de onbewoonde eilanden, waarvan wordt aangenomen dat ze potentiële olie- en gasvoorraden bevatten, weerlegd. De spanningen tussen de twee naties in deze betwiste regio zijn de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen. In april ontstond een confrontatie toen de Chinese kustwacht Japanse wetgevers uitdaagde die een inspectie uitvoerden in de buurt van de betwiste eilanden. China bestempelde deze actie als inbreuk en provocatie.
Spanningen escaleren verder
De spanningen liepen verder op toen Japan in juni protest aantekende tegen China nadat Chinese schepen, naar verluidt uitgerust met kanonnen, de wateren waren binnengevaren die Japan als zijn eigen wateren claimt. Dit maritieme geschil reikt verder dan de Oost-Chinese Zee en omvat ook China’s expansieve claims in de Zuid-Chinese Zee. Deze aanspraken hebben geleid tot confrontaties met Zuidoost-Aziatische landen, met name de Filippijnen, waardoor bezorgdheid is ontstaan over een mogelijk conflict. Een uitspraak uit 2016 van het Permanent Hof van Arbitrage ontkrachtte China’s claims in de Zuid-Chinese Zee onder internationaal recht.
Bredere zorgen
Daarnaast heeft de toenemende assertiviteit van China met betrekking tot Taiwan, dat het beschouwt als een integraal onderdeel van zijn grondgebied, geleid tot meer militaire activiteit in de omliggende wateren, waardoor de bezorgdheid in Japan is toegenomen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!