China investeert als geen ander land in hernieuwbare energie. Vorig jaar pompte het Middenrijk daar zo’n 546 miljard dollar in. Maar tegelijkertijd blijft het land de grootste vervuiler op aarde. En al die hernieuwbare bronnen zullen moeilijk kunnen compenseren voor het feit dat China nog steeds in grote getallen steenkoolcentrales goedkeurt.
De essentie: Volgens onderzoek van Greenpeace heeft China in 2023 al voor 50 gigawatt (GW) aan steenkoolcentrales goedgekeurd.
- “De Chinese regering heeft energiezekerheid en energietransitie op gespannen voet met elkaar geplaatst. Beijing heeft duidelijk verklaard dat steenkoolenergie tot 2030 nog steeds in een ‘redelijk tempo’ zal groeien”, vertelde Gao Yuhe van Greenpeace aan persagentschap Reuters. China heeft eerder beloofd om voor 2030 een uitstootpiek te bereiken.
- China verbruikt nu al ruim de helft van alle steenkool op aarde. Vorig jaar verbrandde het Middenrijk zo’n 4,5 miljard ton. Ook keurde het land in 2022 zo’n 106 GW aan nieuwe steenkolencentrales goed. Sinds het begin van het millennium heeft China 1.000 GW aan steenkoolcapaciteit bijgebouwd, goed voor 69 procent van de wereldwijde groei in de sector, volgens data van de denktank Global Energy Monitor.
- Officieel dienen de nieuwe centrales als back-up voor schone energiebronnen, die sterk afhankelijk zijn van het weer. Maar volgens Jorrit Gosens, een klimaatwetenschapper die met Reuters sprak, toont de schaal van de aanbouw aan dat dit wellicht niet waar is.
Toch koning van hernieuwbare energie
Opvallend: Tegelijkertijd investeert geen enkel land op aarde zoveel in hernieuwbare energie als China.
- Vorig jaar voegde het land 125 GW aan zon- en windkracht toe, een stijging van respectievelijk 29,2 en 16,6 procent ten opzichte van 2021. Analisten bij Goldman Sachs en BloombergNEF verwachten dat het land tegen 2030 over een capaciteit van meer dan 3.000 GW aan zon- en wind beschikken.
- Volgens cijfers van de Chinese Nationale Energie Administratie (NEA) zal het record van 2022 dit jaar verpulverd worden. Tijdens de eerste helft van het jaar zou China al zo’n 109 GW aan hernieuwbare capaciteit hebben bijgebouwd.
- Het land zet sterk in op alle energiebronnen, vervuilend en niet vervuilend, om te compenseren voor een scherpe daling van de waterkrachtproductie. Die daling komt voornamelijk door aanhoudende droogtes.
(ns)