China heeft het equivalent van twee nieuwe kolencentrales per week goedgekeurd in 2022

De productie van hernieuwbare energie neemt een hoge vlucht in China, maar dat gaat niet ten koste van fossiele brandstoffen. Een nieuw rapport wijst op China’s blijvende afhankelijkheid van steenkool, de grootste CO2-uitstotende fossiele brandstof.

Waarom is dit belangrijk?

De strijd tegen de opwarming van de aarde kan niet gewonnen worden zonder China. Maar de energiebehoefte van het Rijk van het Midden is enorm en blijft onverminderd groeien, ten koste van hernieuwbare initiatieven.

In het nieuws: Een studie uitgevoerd door het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) en de Amerikaanse NGO Global Energy Monitor (GEM) concludeert dat 2022 het jaar van de steenkool was in China.

  • Volgens het rapport is vorig jaar in totaal 106 gigawatt (GW) aan nieuwe kolengerelateerde projecten op 82 locaties goedgekeurd – het equivalent van twee grote kolencentrales per week.
  • Dat is vier keer meer dan in 2021 en evenveel als in 2015, aldus het rapport. Onderwijl toont de wereldwijde trend juist een neerwaartse beweging: “China blijft de opvallende uitzondering op de aanhoudende wereldwijde daling van de ontwikkeling van kolengestookte elektriciteitscentrales”, aldus Flora Champenois, onderzoeksanalist bij GEM, aan CNN.
  • Vorig jaar zetten recorddroogtes en de ergste hittegolf in zes decennia waterkrachtcentrales in China onder druk, waardoor de autoriteiten zich genoodzaakt zagen een beroep te doen op steenkool.

De context: China ontwikkelt zijn hernieuwbare energiebronnen als geen ander land. Echter vervangen deze nieuwe energiebronnen niet de bestaande fossiele, waardoor de twee naast elkaar blijven bestaan.

  • Toegegeven: China ontwikkelt zijn hernieuwbare energiebronnen als geen ander land ter wereld. Vorig jaar heeft het land een recordcapaciteit van 125 gigawatt aan zonne- en windenergie toegevoegd, goed voor 2 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land.
  • In totaal steeg de productie van zonne- en windenergie met respectievelijk 29,2 procent en 16,6 procent ten opzichte van 2021.
  • China streeft naar koolstofneutraliteit in 2060. Volgens de prognoses van S&P kan “het aandeel hernieuwbare energie tegen 2025 36 procent bereiken, wat meer is dan de doelstelling van 33 procent”. Dat is ook het moment waarop de productie van hernieuwbare energie wereldwijd steenkool zal inhalen, aldus het internationale energieagentschap.
  • Voorlopig is China nog voor 60 procent afhankelijk van steenkool.

“De belangrijkste misvatting is dat de toename van hernieuwbare energiebronnen noodzakelijkerwijs leidt tot een afname van steenkool. Dat is het geval in de rest van de wereld, maar China’s behoefte aan energiezekerheid is zodanig dat deze zowel groei van wind- en zonne-energie als dat van steenkool stimuleert”.

Aldus Li Shuo, een campagnevoerder van Greenpeace China, aan AFP.

China is veruit de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Maar als we deze uitstoot herleiden tot het aantal inwoners, staat China op de 30e plaats (Wereldbank), ver achter de Golfstaten, de Verenigde Staten of enkele kleine Europese landen.

(fjc/nd)

Meer