China gaat communicatie- en navigatiesatellieten rond de maan laten draaien

De Chinese nationale ruimtevaartorganisatie start dit jaar met een nieuw programma om de maan te exploreren, met als hoofddoel een basis op de zuidpool van de maan. Daarvoor plant het een constellatie van satellieten rond de maan die een communicatie- en navigatiesysteem moeten verzorgen.

In 2023 of in 2024 zouden de eerste lanceringen van de satellietconstellatie plaatsvinden. Dat zei Wu Yanhua, de adjunct-chef van de China National Space Administration (CNSA), aan de Chinese staats-tv CGTN.

Die satellieten wil China hebben om gecompliceerde activiteiten op het maanoppervlak mogelijk te maken. Eerst voor kleinere missies met robotmaanlanders en daarna voor hulp bij de bouw en het gebruik van een maanbasis.

“China heeft alle landen opgeroepen om samen te werken”

De satellietconstellatie zou in de eerste plaats nodig zijn ter ondersteuning van de Chang’e-6-missie die als taak monsters van het maanoppervlak terugbrengen heeft. En daarna zou het hulp bieden aan Chang’e-7, die een orbiter, een lander, een rover en een klein hoppend ruimtevaartuig omvat voor het onderzoeken van beschaduwde maankraters op waterijs.

Wu verklaarde dat Chang’e-6 in 2024 of 2025 zou kunnen worden gelanceerd. Chang’e-7 zou volgens eerdere verklaringen rond dezelfde tijd worden gelanceerd en mogelijk eerder dan Chang’e-6.

De bouw van de maanbasis zou volgens Wu in drie stappen verlopen. “In de eerste stap hopen we een aantal noodzakelijke faciliteiten te onderzoeken en te bouwen in 10 jaar. En in de 10 jaar of zo na de eerste fase willen we een relatief veelzijdig wetenschappelijk station bouwen, met betrokkenheid van verschillende landen, organisaties, inclusief deelname van de particuliere sector.”

De derde fase zo dan voor exploitatie zijn, waarbij de basis open zou staan voor wetenschappers van over de hele wereld. “China heeft alle landen opgeroepen om samen te werken aan de opbouw van een wereldwijde gemeenschap met een gedeelde toekomst in de ruimte”, zei Wu nog.

Het project zou alleszins in samenwerking met Rusland zijn. Vorig jaar kondigde de Chinese overheid aan dat de CNSA en Roscosmos (het Russische ruimtevaartbedrijf) “een vredevolle exploratie en exploitatie van de maan in het belang van de mensheid” zullen beginnen.

Asteroïden die de aarde bedreigen

China wil ook een systeem te ontwikkelen voor het monitoren van asteroïden die een bedreiging vormen voor de aarde. Het wil ook onderzoeken om zulke asteroïden uit de ruimte te halen, zei Wu Yanhua, geciteerd door het Chinese staatspersagentschap Xinhua News Agency.

De CNSA is daarom van plan om in 2025 of 2026 een ruimteschip naar een asteroïde te sturen om het te bestuderen en dan zijn koers te veranderen. Het is echter niet duidelijk hoe het dat zal doen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20