China flirt met grenzen en voorziet Rusland van materieel voor een heel leger

China speelt een neutrale rol in de oorlog in Oekraïne, maar in werkelijkheid ondersteunt het Rusland in zijn steeds slechter verlopende oorlog. Het levert materieel door te spelen met dubbelzinnigheden om sancties te vermijden, en behaalt daarbij voordelen door een markt te creëren voor zijn producten zonder echte concurrentie, evenals toegang tot zeer goedkope energie.

Het duwen van het concept “niet-dodelijk”, tot zijn grenzen

De feiten: China vormt een aanzienlijk zwakke schakel in het embargo dat het Westen wil opleggen aan Rusland. En dit is niet alleen een economische kwestie: ondanks de duidelijke rode lijn die het vertegenwoordigt, voorziet het Middenrijk het Russische leger opnieuw van uitrusting.

  • In februari waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, China dat elke “dodelijke” materiële hulp aan Rusland een grens zou zijn die niet overschreden mag worden. “Er zijn allerlei zaken die in deze categorie vallen, van munitie tot wapens zelf”, voegde Blinken eraan toe.
  • Sinds april, echter, en na de grote lek van documenten bekend als “Pentagon Leaks”, is er niet veel mysterie meer: de Russen ontvangen “stille” leveringen van materieel dat als civiel wordt voorgesteld, maar dat wel degelijk het leger dient.
  • Het moet gezegd worden dat de Chinezen het concept van “niet-dodelijke hulp” zo veel mogelijk weten te buigen. Ze leveren voornamelijk kogelvrije vesten en andere beschermingsmiddelen, maar ook drones die kunnen worden gebruikt om artillerievuur te sturen of granaten af te werpen, evenals thermische optische richtmiddelen waarmee de vijand ’s nachts kan worden gericht. En volgens Politico zouden de geleverde hoeveelheden voldoende zijn om een groot deel van de Russische strijders opnieuw uit te rusten.
  • Beijing levert ook technologieën met dubbel gebruik, zoals reserveonderdelen die zowel in de civiele wereld als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Dit om secundaire sancties van de VS of de EU te vermijden, tenminste tot nu toe.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Een duidelijke keuze gemaakt

Sinds het begin van het jaar heeft Rusland voor meer dan 100 miljoen dollar aan drones uit China geïmporteerd, aldus het Amerikaanse medium dat toegang had tot de douanegegevens tussen de twee landen. Op dezelfde manier zijn de Chinese export naar Rusland van keramiek, een component gebruikt in kogelvrije vesten, met 69 procent gestegen, terwijl de export naar Oekraïne in vergelijkbare verhoudingen is gedaald. Het is dus niet alleen winst die Beijing motiveert, maar het heeft duidelijk een van de twee kampen gekozen. Niettemin is het nog steeds een lucratieve zaak die zelfs als commercieel argument kan worden gebruikt.

  • Op de website van de gespecialiseerde industrie Shanghai H Win, heeft Politico een afbeelding gevonden van een klant, duidelijk tevreden met wat hij in de schappen zag: beschermende vesten en groene of grijze kleding, duidelijk bedoeld voor een heel specifieke kijk op het buitenleven. De persoon, van Europese afkomst, wordt gepresenteerd als een koper. Er is geen idee wie hij is. Maar toen de firma werd ondervraagd, haastte het zich om de afbeelding van zijn website te verwijderen.
  • Op een openbaar gemaakt register van conformiteitsverklaringen van een bedrijf uit Boerjatië, in het Russische Verre Oosten, zijn details te vinden van een bestelling van 100.000 kogelvrije vesten en 100.000 helmen bij Shanghai H Win, merkte Politico op.
  • Het is overduidelijk dat het Russische leger alles uit de kast haalt om zijn oorlogsmachine van brandstof te voorzien. Ook in Europa gaat het op zoek: het Belgische bedrijf New Lachaussée wordt ervan verdacht munitie te leveren aan Rusland via Servië. Na onderzoek zouden de munitie-assemblagemachines nog steeds in dit laatste land zijn, maar er zou geen hard bewijs zijn van leveringen van munitie naar Rusland. Maar duidelijk kan de kleinste zwakke plek het Kremlin van dienst zijn, als er mensen zijn die ervoor kiezen om het niet te zien. (kg)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.