Handelsoorlog: China neemt wraak door de export van een essentiële grondstof voor elektrische batterijen te beperken

Handelsoorlog: China neemt wraak door de export van een essentiële grondstof voor elektrische batterijen te beperken
Chinese grafietmijn – Getty Images

China, ’s werelds grootste producent van grafiet, heeft een solide monopolie verworven. Daarmee maakt het zichzelf tot een hoofdrolspeler in de race om elektrische batterijen. Een scherpe repliek op de protectionistische plannen van de VS en Europa.

Waarom is dit belangrijk?

De elektrische batterijen die we zo hard nodig hebben, hebben niet alleen lithium nodig. Ze hebben ook grafiet nodig, dat wordt gebruikt in vrijwel alle anodes, het negatief geladen deel van een batterij. China is 's werelds grootste producent en exporteur van grafiet. En het is van plan om dit voordeel optimaal te benutten.

Uitvoervergunningen

In het nieuws: Beijing heeft aangekondigd dat het nu exportvergunningen zal eisen voor bepaalde grafietproducten, meldt het persagentschap Reuters.

  • Het Chinese ministerie van Handel rechtvaardigde de maatregel als “gunstig voor het waarborgen van de veiligheid en stabiliteit van de wereldwijde toeleveringsketen en industriële keten, en bevorderlijk voor een betere bescherming van de nationale veiligheid en belangen”.
  • Het ministerie voegde eraan toe dat het zich niet op een bepaald land richt. De belangrijkste afnemers van grafiet uit China zijn Japan, de Verenigde Staten, India en Zuid-Korea, volgens Chinese douanegegevens.
  • Dit geldt echter niet voor alle grafietproducten. Vanaf december zijn er echter exportvergunningen nodig om synthetisch grafiet met een hoge zuiverheid, hardheid en intensiteit of natuurlijk grafiet in pallets te verzenden. Kortom: grafiet in zijn meest praktische vorm voor de productie van elektrische auto’s.
  • Volgens het IER (Institute for Energy Research) wint China 61 procent van al het natuurlijk grafiet ter wereld en raffineert het 98 procent van het eindproduct.

Neemt China dergelijke maatregelen om zich voor te bereiden op een explosie van de vraag? Ongetwijfeld, maar dat niet alleen. Want de betrekkingen tussen China enerzijds en de VS en de EU anderzijds zijn uiterst gespannen. Er is een handelsoorlog aan de gang.

Een handelsoorlog met drie actoren

  • Eerder deze week kwam aan het licht dat de Amerikaanse president Joe Biden de uitvoerbeperkingen van AI-chips aan China verder wil uitbreiden.
  • Europa beschuldigt China van massale dumping van zijn elektrische auto’s, die zeer goedkoop worden aangeboden op de Europese markt. Europa vermoedt dat de Chinese wagenproducenten verborgen subsidies krijgen van Beijing. Ook zijn er vermoedens dat er van dergelijke praktijken sprake is in de Chinese wind- en fotovoltaïsche industrie.
  • China lijkt zijn aandacht op Europa te richten, nadat het getroffen is door de protectionistische wetgeving van de VS. In die mate zelfs dat de EU overweegt om zelf extra importheffingen in te voeren om haar eigen bedrijven te bevoordelen tegenover de Chinese prijsbrekers.
  • In deze context is het moeilijk om de Chinese exportbeperking niet te zien als reactie op de westerse maatregelen. China wil zijn greep op een cruciale grondstof consolideren en er tegelijkertijd voor zorgen dat zijn eindproducten onmisbaar blijven.

(ns/nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.