Key takeaways
- De geplande EU-tarieven op elektrische voertuigen (EV’s) uit China kunnen een negatief effect hebben op de handel en investeringen tussen de twee naties.
- Wang Wentao, de Chinese minister van Handel, drong er bij Duitsland op aan om voor zijn eigen belangen op te komen en tegelijkertijd een constructieve samenwerking met China en de Europese Commissie aan te moedigen.
- China blijft zich inzetten voor het oplossen van de antisubsidiezaak door middel van dialoog en overleg, ondanks het feit dat de EU vasthoudt aan het opleggen van hoge compenserende rechten.
De Chinese minister van Handel heeft zijn bezorgdheid geuit dat de geplande tarieven van de Europese Unie op elektrische voertuigen (EV’s) een negatieve invloed zouden hebben op de handel en investeringen tussen China en Duitsland, waardoor beide landen mogelijk schade zouden lijden.
Tijdens besprekingen met Duitse ambtenaren benadrukte Wang Wentao zijn wens om zo snel mogelijk een oplossing te vinden die in overeenstemming is met de principes van de Wereldhandelsorganisatie. Hij wilde verdere escalatie van economische en handelsspanningen tussen China en de EU voorkomen. Wang benadrukte dat het belangrijk is dat Duitsland opkomt voor zijn eigen belangen en tegelijkertijd de Europese Commissie en China aanmoedigt om constructief samen te werken.
EU-tarieven op in China geproduceerde elektrische voertuigen
De EU staat op het punt om tarieven tot 35,3 procent te heffen op EV’s die in China worden geproduceerd, bovenop de standaard invoerheffing van 10 procent op auto’s. Wangs bezoek aan Europa valt samen met beraadslagingen over de antisubsidiezaak van de EU tegen in China geproduceerde EV’s, voorafgaand aan een cruciale stemming over mogelijke tariefverhogingen.
Duitse functionarissen spraken hun steun uit voor vrijhandel en verwelkomden de investeringen van Chinese auto- en onderdelenbedrijven in Europa. Ze beloofden er bij de Europese Commissie op aan te dringen een passende oplossing met China te zoeken en handelsconflicten te voorkomen.
Chinese inspanningen om de zaak op te lossen
In afzonderlijke gesprekken met Wolfgang Schmidt, stafchef van de Duitse bondskanselier, herhaalde Wang dat China de antisubsidiezaak wil oplossen door middel van dialoog en overleg. Hij uitte zijn teleurstelling over de minachting van de EU voor de inspanningen van China, haar aandringen op het opleggen van hoge compenserende rechten en haar afwijzing van een voorgestelde oplossing van vertegenwoordigers van de Chinese industrie.
Wang bevestigde dat China vastbesloten is het overleg tot het einde toe voort te zetten. Hij drong er bij Duitsland als belangrijk EU-lid op aan om de dialoog actief te bevorderen en de Europese Commissie aan te moedigen politieke wil te tonen om met China samen te werken om de zaak effectief op te lossen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!