Rusland houdt deze week de belangrijkste militaire oefeningen sinds de Koude Oorlog in 1981, toen 100.000 soldaten werden ingezet bij gelijkaardige oefeningen. Opmerkelijk genoeg doen deze keer ook Chinese troepen mee.
Het Kremlin heeft het over ‘de toenemende samenwerking tussen twee bondgenoten’, nu Chinese troepen deelnemen aan de Vostok 2018-drills in het oosten van Rusland. Niet minder dan 300.000 Russische soldaten (1 op elke 3), 36.000 tanks en meer dan 1.000 vliegtuigen zijn op het appèl, net als de noordelijke en in de Grote Oceaan gestationeerde oorlogsvloot. Ook doen 3.500 Chinese soldaten mee.
Echte oorlogssituaties
Volgens de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zullen de oefeningen zo goed mogelijk ‘echte oorlogssituaties’ nabootsen.
Volgende maand zullen bij Navo-oefeningen in Noorwegen, – dat een grens deelt met Rusland – en tot ongenoegen van Moskou, zo’n 40.000 soldaten ingezet.
Dit alles op een ogenblik waarop westerse bondgenoten en Rusland het oneens blijven over Oekraïne en de VS Rusland waarschuwt tegen een nakende aanval op Idlib, het laatste overblijvende bolwerk van het Syrisch verzet. Idlib ligt nabij de Turkse grens en dat land – een Navo-lid – heeft er al voor gewaarschuwd dat de regio tot een ‘een meer van bloed’ dreigt te worden omgevormd.
© Getty Images
Waarom houden Rusland en China samen militaire oefeningen?
China en Rusland hebben sinds 2005 regelmatig samen militaire drills georganiseerd. Volgens de Chinese minister van Defensie wil het land ‘de ontwikkeling van de strategische militaire samenwerking tussen zijn land en Rusland zo verder bestendigen, om de vrede in de regio te garanderen’.
Ook militair expert Mathieu Duchâtel zegt in de krant Le Monde dat de manoeuvers de ideologische convergentie tussen beide landen aantonen. Nu de VS in hun defensiebudget nadrukkelijk op het gevaar wijzen dat zowel Rusland als China betekenen, dienen beide landen Washington van antwoord door te stellen dat ze ook gezamenlijk kunnen optreden.
Een zelfzekerder Rusland
Een woordvoerder van de Navo ziet in de oefeningen de exponent van een zelfzekerder Rusland, dat zijn militaire aanwezigheid en dito budget verder opvoert en nu ook de stabiliteit bedreigt. Ook de Navo en Rusland hielden een tijd gezamenlijke oefeningen, maar dat initiatief werd na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opgezegd.
© Getty Images