China’s economische opleving: een gemengde reactie op stimuleringsmaatregelen


Key takeaways

  • Het economische stimuleringspakket van China is met scepsis ontvangen door economen, die waarschuwen dat het misschien niet genoeg is om de economische uitdagingen van het land volledig aan te pakken.
  • Desondanks stegen de aandelenmarkten op het Chinese vasteland en in Hongkong naar recordhoogtes na de aankondigingen.
  • De People’s Bank of China (PBOC) kondigde een fonds aan voor verzekeraars, makelaars en vermogensbeheerders om in aandelen te beleggen, evenals steun voor beursgenoteerde bedrijven die hun eigen aandelen willen terugkopen.
  • Xi Jinping beloofde de overheidsuitgaven op te voeren om de economische groei te stimuleren.
  • Experts benadrukken dat het aanpakken van diepgewortelde problemen in de vastgoedmarkt cruciaal is om de bredere economie nieuw leven in te blazen.
  • Het stimuleringspakket omvat maatregelen om banken meer leningen te laten verstrekken voor vastgoedprojecten, de hypotheekrente te verlagen en de aanbetalingen voor tweede huizen te verlagen.

Tijdens de viering van de 75e verjaardag van Communistisch China, onthulde de Communistische Partij een reeks maatregelen om de worstelende economie van het land nieuw leven in te blazen. Deze initiatieven omvatten steun voor de geplaagde vastgoedsector, het stimuleren van de aandelenmarkt, het geven van financiële hulp aan burgers met een laag inkomen en het verhogen van de overheidsuitgaven. Na deze aankondigingen stegen de aandelenmarkten van zowel het Chinese vasteland als Hongkong naar recordhoogtes.

Overheidsmaatregelen stuiten op scepsis

Ondanks deze inspanningen waarschuwen economen dat het gevoerde beleid wel eens ontoereikend zou kunnen blijken om de economische uitdagingen van China volledig aan te pakken. Op 24 september kondigde de People’s Bank of China (PBOC) verschillende maatregelen aan die specifiek bedoeld waren om de stagnerende aandelenmarkt van het land nieuw leven in te blazen. Deze maatregelen omvatten een fonds van 800 miljard yuan (104 miljard euro) dat beschikbaar is voor verzekeraars, makelaars en vermogensbeheerders om te investeren in aandelen, evenals steun voor beursgenoteerde bedrijven die hun eigen aandelen willen terugkopen. De PBOC gaf ook plannen aan om de leenkosten te verlagen en banken aan te moedigen meer leningen te verstrekken.

Xi Jinping stimuleert groei 

Slechts twee dagen na de aankondiging van de PBOC leidde Xi Jinping een onverwachte vergadering van China’s hoogste leiders, bekend als het Politbureau, die zich richtte op de economie. De functionarissen beloofden de overheidsuitgaven op te voeren om de economische groei te stimuleren. Op maandag, de vooravond van de Chinese feestdag van een week, beleefde de Shanghai Composite Index met een stijging van meer dan 8 procent zijn beste dag sinds de financiële crisis van 2008. Deze rally sloot een periode van vijf dagen af waarin de index met maar liefst 20 procent steeg.

Markten reageren positief

De Hang Seng in Hongkong steeg de volgende dag ook aanzienlijk met meer dan 6 procent. Analisten schreven deze positieve reactie van de markt toe aan de aankondigingen van de regering. Maar terwijl beleggers deze kortetermijnwinsten vieren, staat Xi Jinping voor diepere, complexere problemen. De 75e verjaardag van de Volksrepubliek betekent dat ze langer bestaat dan de Sovjet-Unie, die 74 jaar na haar oprichting instortte.

Leiderschap staat onder druk

Het vermijden van een soortgelijk lot is een grote zorg voor het Chinese leiderschap. Een belangrijke prioriteit voor functionarissen is het herstellen van het vertrouwen in de bredere economie te midden van de groeiende bezorgdheid over het niet halen van de eigen jaarlijkse groeidoelstelling van 5 procent. Experts benadrukken dat het halen van deze doelstellingen cruciaal is voor de politieke en economische stabiliteit van China. Als dit niet lukt, kan dit een neerwaartse spiraal van trage groei en verminderd vertrouwen verergeren.

Structurele problemen

Een belangrijke factor die China’s op één na grootste economie belemmert, is de neergang van de vastgoedmarkt, die drie jaar geleden begon. Het onlangs onthulde stimuleringspakket bevat maatregelen om deze crisis aan te pakken, zoals meer bankleningen voor vastgoedprojecten, hypotheekrenteverlagingen en lagere aanbetalingen voor tweede huizen. Er heerst echter scepsis of deze maatregelen alleen voldoende zijn om de huizenmarkt nieuw leven in te blazen.

Vertrouwencrisis houdt aan

Sommige economen beweren dat de economische problemen in China het gevolg zijn van een vertrouwenscrisis en niet van de beschikbaarheid van krediet. Ze suggereren dat particulieren en bedrijven terughoudend zijn om geld te lenen, ongeacht de rentetarieven. Tijdens de bijeenkomst van het Politiek Bureau beloofden de leiders verder te gaan dan het verlagen van de rentetarieven en overheidsmiddelen te gebruiken om de economische groei te stimuleren. Hoewel ze prioriteiten benadrukten zoals het stabiliseren van de vastgoedmarkt, het ondersteunen van de consumptie en het stimuleren van de werkgelegenheid, bleven details over de omvang en reikwijdte van de overheidsuitgaven onduidelijk.

Overheidsbestedingsplannen onduidelijk

Dit gebrek aan specificiteit heeft bij economen de vrees doen ontstaan dat de fiscale stimulans wel eens niet aan de marktverwachtingen zou kunnen voldoen, wat tot teleurstelling bij beleggers zou kunnen leiden. Ze waarschuwen ook dat cyclische beleidsstimulansen alleen de structurele economische problemen van China niet kunnen oplossen.

Economische structurele hervormingen cruciaal

Het aanpakken van diepgewortelde problemen binnen de vastgoedmarkt wordt gezien als cruciaal voor het revitaliseren van de bredere economie. Vastgoed is de grootste investering voor de meeste gezinnen en de dalende huizenprijzen hebben het consumentenvertrouwen aangetast. Deskundigen benadrukken dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat voorverkochte maar onafgewerkte woningen worden afgebouwd om het vertrouwen in de vastgoedsector te herstellen. Ze pleiten ook voor fiscale steun op lange termijn voor de inkomens van gezinnen via verbeterde pensioen- en socialezekerheidsstelsels.

ontwikkeling als sleutel tot toekomst

Op de 75e verjaardag zelf sloeg een hoofdartikel in een door de staat gecontroleerde krant een optimistische toon aan, waarbij de uitdagingen voor de toekomst werden erkend en de belofte van de toekomst werd benadrukt. Het artikel benadrukte de concepten van president Xi van “ontwikkeling van hoge kwaliteit” en “nieuwe productieve krachten” als de belangrijkste motoren voor vooruitgang. Deze nadruk weerspiegelt Xi’s inspanningen om over te stappen van eerdere groeimodellen die afhankelijk waren van investeringen in onroerend goed en infrastructuur naar een meer evenwichtige economie die zich richt op hoogwaardige industrieën.

Economische verwevenheid

De uitdaging voor China is volgens deskundigen dat de oude en nieuwe economieën diep met elkaar verweven zijn. Als de traditionele economische sectoren te snel wankelen, zal dat ongetwijfeld de groei van nieuwere, opkomende industrieën belemmeren. Het Chinese leiderschap erkent deze onderlinge verwevenheid en reageert met een combinatie van stimuleringsmaatregelen voor de korte termijn en structurele hervormingen voor de lange termijn om een duurzame en inclusieve economische ontwikkeling te garanderen.

Het antwoord op economische uitdagingen

Het onlangs onthulde stimuleringspakket bevat maatregelen om deze crisis aan te pakken, zoals meer bankleningen voor vastgoedprojecten, hypotheekrenteverlagingen en lagere aanbetalingen voor tweede huizen. Er is echter scepsis dat deze maatregelen alleen voldoende zijn om de huizenmarkt nieuw leven in te blazen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.