De fabrieksactiviteit in China kromp onverwacht in juli, omdat sporadische COVID-uitbraken het land blijven plagen. Dat komt vooral door het “Zero COVID”-beleid, de Chinese strategie om het virus overal waar het opduikt de kop in te drukken, waardoor miljoenensteden nog altijd regelmatig in draconische lockdowns belanden.
De officiële Purchasing Managers Index, een indexcijfer dat een indruk geeft van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment in de economie hebben, daalde in juni van 50,2 naar 49. Een getal boven de 50 duidt op een expansie tegenover de vorige maand, terwijl een getal dat daaronder ligt wijst op een inkrimping. Economen hadden aanvankelijk verwacht dat het cijfer op 50,3 uit zou komen voor juni.
De index die activiteiten in de bouw- en dienstensectoren opvolgt, daalde ook, van 54,7 in mei tot 53,8 in juni. Hoewel daar nog geen sprake is van een inkrimping, ligt het cijfer nog altijd onder de voorspelde 53,9.
Draconische lockdowns
Dat de Chinese economie het moeilijk heeft, komt voornamelijk door het strenge “Zero COVID”-beleid dat het land sinds het begin van de pandemie hanteert. Zo ging de miljoenenstad Shanghai, een van de grootste techcentra in de wereld, van april tot juni op slot en grendel. En in juli gingen meer dan tien steden, met in totaal zo’n 264 miljoen inwoners, in lockdowns nadat het virus weer de kop opstak.
Ook in Shenzhen, het tech-walhalla van China, zorgden restricties voor wijdverspreide verstoringen in de fabrieken. Op 25 juli dwong de stad zo’n 100 grote bedrijven, waaronder iPhonemaker Foxconn, om zogenaamde ‘gesloten-lus-systemen’ in te voeren. Dat zijn in feite gigantische COVID-bubbels, waarbij werknemers in de fabrieken moeten leven en werken.
Door de maatregelen ontstaan steeds meer zorgen over de wereldwijde verstoring van toeleveringsketens.
Chinese economie groeit trager dan verwacht
De strategie van president Xi Jinpings regering begint een voelbare impact te hebben. De Chinese economie groeide tijdens het tweede kwartaal met slechts 0,4 procent tegenover een jaar geleden, het laagste cijfer sinds het virus voor het eerst in Wuhan opdook. Economen verwachten dat de groei voor het gehele jaar 2022 slechts 4 procent zal bereiken, een stuk lager dan de groei van 8,1 procent dat het in 2021 kon optekenen.
“Het feit dat de Purchasing Managers Index onder de 50 ligt, toont aan dat het economisch herstel in China nog niet stabiel is”, zei Bruce Pang, hoofdeconoom bij Jones Lang LaSalle Inc., een Brits-Amerikaanse multinational die financiële en professionele diensten aanbiedt, zondag aan Bloomberg. “De uitdagingen voor China’s groei in het derde kwartaal zouden groter kunnen zijn dan eerder verwacht.”
(jvdh)