China droomt van legerbasis aan Atlantische Oceaan: Centraal-Afrikaans land wordt twistappel tussen twee wereldmachten

China wil zijn militaire aanwezigheid op zee verstevigen, en kijkt daarom nu naar de Atlantische Oceaan. Dat blijkt uit rapporten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Concreet wil China een militaire basis uitbouwen in Equatoriaal-Guinea, waar het nu al sterke banden mee onderhoudt. De VS, en daarmee het hele Westen, is bezorgd.

De betrokken ambtenaren wensen geen verdere details mee te delen over het rapport. Wel is zeker dat een Chinese basis aan de kust van de Atlantische Oceaan, op nog geen 10.000 kilometer afstand van de Amerikaanse oostkust, alarmbellen doet rinkelen in het Pentagon en het Witte Huis.

De VS stuurde Jon Finer, één van de veiligheidsadviseurs van president Joe Biden, naar Equatoriaal-Guinea om president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo en diens zoon te overtuigen om China’s plannen te dwarsbomen. “We hebben aan Equatoriaal-Guinea duidelijk gemaakt dat mogelijke (Chinese) activiteiten daar bezorgdheid voor de nationale veiligheid van de VS opwekt”, zegt een hooggeplaatste diplomatieke bron in de VS.

China heeft zijn oog laten vallen op havenstad Bata. De stad heeft één van de diepste zeehavens in de regio, ook gebouwd met Chinees geld, waardoor de capaciteit werd opgetrokken tot 6,5 miljoen ton, of 300.000 zeecontainers per jaar. Ook heeft de haven een uitstekende wegverbinding met buurlanden, en zo met heel Centraal-Afrika.

De haven van Bata vandaag (Foto: Google Maps)

Twistappel

Nu lijkt Equatoriaal-Guinea de twistappel tussen de VS en China. Beide landen proberen het land van president Obiang, die al sinds 1979 aan de macht is, naar zich toe te trekken. Zeker toen in 1996 reusachtige olie- en gasreserves gevonden werden voor de kust, zetten beide landen alles op alles om president Obiang te behagen.

De VS was het eerste land dat in maart Equatoriaal-Guinea steun bood, toen een reeks ontploffingen in militaire basis in Bata honderd slachtoffers eisten. Diezelfde maand werden Equatoriaal-Guinese militairen uitgenodigd om deel te nemen aan een oefening van de Amerikaanse marine in de Golf van Guinee. In augustus meerde het Amerikaanse schip USS Hershel “Woody” Williams aan in de haven van Bata; locals werden uitgenodigd om de oefeningen aan boord te aanschouwen.

Chinese invloed

Anderzijds wil ook China het Afrikaans land steunen. Zo wordt de politie van Equatoriaal-Guinea opgeleid door de Chinezen, en tekende het land ook het Chinese Belt and Road Initiative; een kolossaal investeringsplan voor infrastructuur waarmee Peking enorm veel invloed verwerft.

Als er een Chinese basis komt in Bata, zou het de eerste zijn aan de Atlantische kust. Aan de oostkust van het Afrikaanse continent bouwde China al een militaire basis in Djibouti, aan de straat van Bab el Mandeb, die het Suezkanaal verbindt met de Indische Oceaan.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20