Chinese vastgoedcrisis blijft woeden: winsten grootste vastgoedontwikkelaar nemen duik van 70 procent

De grootste Chinese vastgoedontwikkelaar Country Garden boekte tijdens de eerste helft van het jaar een winst van zo’n 4,5 miljard renminbi, omgerekend zo’n 650 miljoen euro. Dat is een serieuze daling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf nog meer dan 2,2 miljard euro winst kon optekenen.

Country Garden zegt dat de effecten van de COVID-pandemie, een sputterende vastgoedmarkt en wisselkoersverliezen allemaal hebben bijgedragen tot de forse daling. Dinsdag werd het kredietwaardigheidsniveau van het bedrijf bovendien door kredietbeoordelaar Fitch Ratings verlaagd naar “junk”, ofwel niet-beleggingswaardig.

Toch blijft de vastgoedgigant, in tegenstelling tot andere grote namen als Evergrande, min of meer overeind. Veel Chinese ontwikkelaars waren de voorbije maanden niet meer in staat hun groeiende schuldenberg af te lossen, waardoor een heuse vastgoedcrisis is ontstaan in het land. 

Door de crisis werden een stuk minder nieuwe projecten gestart en werd bovendien een aanzienlijk deel van de projecten in aanbouw gepauzeerd. Dat veroorzaakte behoorlijk wat wrevel bij kopers van projecten die niet afraken, waardoor veel Chinezen besloten hun afbetalingen stop te zetten. Veel Chinese investeerders kopen vastgoed immers voordat het gebouwd is. 

Vastgoedsector in de problemen

Het vertrouwen in de vastgoedreus Country Garden zou nu ook wankelen. De aandelen van Country Garden namen in juli bijvoorbeeld een duik van 15 procent, nadat het een stuk minder kapitaal kon ophalen dan verwacht. Nadat het nieuws van donderdag bekend werd, namen de aandelen wederom een duik van 5,6 procent. De koers van Country Garden is dit jaar al met 66 procent gedaald. 

Alicia García Herrero, hoofdeconoom Azië bij de Franse investeringsbank Natixis, vertelt aan Financial Times dat ook Country Garden nu getroffen wordt door angsten bij investeerders. Die zouden bang zijn dat de vraag naar vastgoed zou kunnen instorten door de situatie op de wijdere markt. De verkoop van woningen daalt al een jaar lang in China en de prijzen nemen al elf maanden op rij af. 

Volgens Shujin Chen, analist bij Jefferies Financial Group, zal Country Garden “niet de enige” vastgoedontwikkelaar zijn die minder winst zal kunnen optekenen. Chen verwacht dat private projectontwikkelaars maar liefst 25 procent minder winst hebben gemaakt tijdens de eerste helft van het jaar. Dat vertelde de analist aan Bloomberg.

(fjc)

Meer