China bouwt volgende 5 jaar 40 kerncentrales

China wil tot het einde van dit decennium veertig nieuwe kerncentrales in gebruik nemen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om offshore centrales te bouwen. Dat heeft Xu Dazhe, directeur van de China Atomic Energy Authority (CAEA), gemeld. De bijkomende nucleaire capaciteit moet het land helpen de toenemende vraag naar energie op te vangen.

Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan vijf jaar geleden, had China de goedkeuring van nieuwe nucleaire installaties weliswaar tijdelijk opgeschort, maar het voorbije jaar werd met een versnelde uitbreiding heraangeknoopt. Op dit ogenblik beschikt het land al over dertig operationele nucleaire entiteiten, terwijl nog eens vierentwintig centrales worden gebouwd. China wil tegen het einde van dit decennium over een nucleaire capaciteit van 58 gigawatt kunnen beschikken.

Drijvende reactoren

Volgens Xu Dazhe werken twee Chinese staatsbedrijven aan de ontwikkeling van een drijvende kerncentrale. Een eerste reactor zou over drie jaar operationeel moeten zijn. Een drijvende centrale zou onder meer kunnen worden ingezet om een aantal eilanden in de Zuid-Chinese Zee van energie te kunnen voorzien. Er zullen volgens Xu Dazhe bij de ontwikkeling van de drijvende centrales bijzonder strenge veiligheidsnormen worden gehanteerd. De constructies zouden immers bestand moeten zijn tegen de zwaarste oceaanstormen. Xu Dazhe werpt daarbij op dat de Chinese kernenergie een voorbeeldig veiligheidsrapport kan voorleggen. “Onder meer is gebleken dat de International Nuclear and Radiological Event Scale nog nooit zware incidenten met Chinese reactoren heeft moeten registreren,” merkt de directeur van de Chinese atoomautoriteit op. Milieugroepen zijn echter bezorgd om de snelle uitbreiding van de Chinese kernenergie. (mah)