China bespioneert zijn mensen met drones die voor duiven moeten doorgaan

In China hebben al meer dan dertig instanties van de overheid en het leger voor bewakingsdoeleinden gebruik gemaakt van drones die uiterlijk veel gelijkenissen tonen met een duif en ook het vlieggedrag van de vogel kopiëren. Dat heeft de krant South China Morning Post gemeld. Door de imitatie van de vluchtpatronen van een vogel wordt het moeilijker om het onbemande vliegtuig van een dier te onderscheiden.

Een zevental jaar geleden doken op YouTube al beelden op van drones die sterke gelijkenissen met een duif vertoonden. De jongste generatie van de apparaten heeft echter een upgrade gekregen en is in staat om foto’s of video’s in hoge definitie te maken.

Oeigoeren

“De drones beschikken zelfs over satellietnavigatie om een nauwkeurig traject te kunnen volgen,” betoogt de Chinese krant. “De apparaten kunnen zich perfect in een vlucht vogels verbergen, zodat ze ongemerkt opnames van de omgeving kunnen maken.”

Onder meer zou de technologie zijn ingezet in Xinjiang Uygur, een regio in het uiterste westen van China. De Chinese overheid maakt zich immers zorgen dat de grote moslimbevolking van de regio mogelijk zou kunnen proberen om zich van China af te scheiden. Daarnaast zouden de drones ook worden ingezet voor grenspatrouilles, milieubescherming en ruimtelijke ordening.

De drone heeft een spanwijdte van een halve meter en weegt tweehonderd gram. Het toestel kan tot dertig minuten in de lucht blijven, zoals vele drones uit de commerciële sector. Het apparaat kan snelheden tot bijna veertig kilometer per uur halen en is ook in staat om radardetectie te voorkomen.

Het toestel maakt echter geen gebruik van vaste vleugels of draaiende rotoren, maar beschikt over wieken die klappende bewegingen kunnen maken om vogels de imiteren. De drones zijn zo levensecht dat al meldingen zouden zijn gedaan van vogels die naast de apparaten meevliegen.


© EPA

Crash

Yang Wenqing, professor aeronautica aan de Northwestern Polytechnical University in China zegt wel dat de technologie voorlopig slechts op kleine schaal wordt ingezet.

“Wij geloven echter dat de technologie in de toekomst goede mogelijkheden biedt voor grootschalig gebruik,” benadrukte hij. “Het toestel beschikt over een aantal specifieke vaardigheden die aan de vraag naar drones in de militaire en civiele sector zouden kunnen voldoen.”

Het team achter de drone zou inmiddels al bijna tweeduizend testvluchten hebben uitgevoerd om een aantal reële omstandigheden te simuleren.

Het apparaat wordt verder ontwikkeld voor een gebruik door politiediensten en het leger. Onderzoekers geloven echter dat de drone zelfs voor noodhulp en rampenbestrijding kan worden gebruikt.

Het toestel is nog wel bijzonder kwetsbaar voor harde windstoten, zware regenval en sneeuw, die de drone zouden kunnen doen crashen.

Meer