De Antwerpse chemiesector wordt geteisterd door een gebrek aan werk. Arbeiders in verschillende bedrijven zijn op tijdelijke werkloosheid door economische redenen gezet. Ontslagen hangen in de lucht.
Honderden ontslagen dreigen voor Antwerpse chemiesector door sterke terugval

Waarom is dit belangrijk?
De chemiesector in Antwerpen is een belangrijk uithangbord van ons land. Dat vindt ook premier Alexander De Croo (Open Vld), die er op Europees niveau meer wil op inzetten. De terugval in de sector wordt mede veroorzaakt door concurrentie uit China, wat de intentie van De Croo ondermijnt.In het nieuws: Verschillende chemiebedrijven in Antwerpen liggen stil of hebben minder werk voorhanden.
- Chemiereus Ineos legde zijn fabriek in Doel al voor een jaar stil. Mogelijks verdwijnen er 56 banen. Gazet van Antwerpen meldt nu dat werknemers van een vestiging in Geel ook op tijdelijke werkloosheid zijn gezet. Ook in Zandvliet wil Ineos tegen 2026 dertig jobs schrappen.
- Ook bij ExxonMobil in Meerhout zijn er minder arbeiders aan de slag. Nog in Geel, bij JBF Global, kunnen werknemers enkele dagen per maand niet aan de slag wegens te weinig werk. Daar zijn ook al ontslagen gevallen.
- Verder heeft make-upproducent Estée Lauder in Westerlo het lastig, en kende Veolia Water Technologies in Herentals een productiedaling van 18 procent.
Concurrentiehandicap
- Gert Verreth, woordvoerder van sectorvereniging Essenscia Vlaanderen, sprak eerder al met Business AM over de concurrentiehandicap ten opzichte van andere landen: “De energiekosten zijn ongelooflijk sterk gestegen. In Europa betaal je voor aardgas 40 euro per megawattuur. In de VS is dat 6 euro, in het Midden-Oosten 2,50 euro.”
- Ook elektriciteit is in ons land duurder, wat een groot nadeel is voor de chemiesector: bij het productieproces worden er aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit gebruikt.
- Verreth hekelde ook het systeem van automatische indexering: “Chemische bedrijven hebben hun loonkosten met 20 procent zien stijgen in twee jaar”.
Chemiesector door het buitenland in moeilijkheden
Uitgezoomd: de problemen in de Antwerpse chemiesector hangen samen met kwakkelende economieën in China en Duitsland.
- De Chinese economie herstelt zich minder snel dan verwacht na de coronacrisis. Daardoor is er een overschot aan producten op de markt, die de Chinese bedrijven op onze markt vrij goedkoop verkopen. Veel chemiebedrijven in België kunnen daar niet mee concurreren, en produceren daarom minder.
- De Duitse economie rekent dan weer af met hoge gasprijzen, waardoor de economie kwakkelt. Daarnaast werd een groot aandeel van de ontwikkelde chemische producten in ons land gebruikt voor Duitse elektrische wagens. Die onderdelen bestelt Duitsland nu grotendeels in China, waardoor onze bedrijven de vraag zien afnemen.
(nd)