Omstreden chemiebedrijf 3M onder vuur: meer dan 280.000 schadeclaims in de VS

De multinational die in Vlaanderen verantwoordelijk is voor de PFOS-vervuiling, zou door een andere zaak failliet kunnen gaan, menen Amerikaanse experts en Jeroen Van Reeth van het actiecomité Zwijndrecht Gezond. Maar liefst 280.000 Amerikanen dagen het voor de rechtbank.

Omstreden Amerikaans chemiebedrijf 3M zit diep in de problemen. In de Verenigde Staten lopen 280.000 schadeclaims tegen de multinational. Dat komt omdat langdurig gebruik van de oordoppen van 3M bij veel mensen heeft gezorgd voor gehoorproblemen en tinnitus. Een klokkenluider maakte enkele jaren geleden bekend dat de oordoppen geen bescherming boden tegen gehoorschade, maar het bedrijf besloot alsnog de productie verder te zetten tot 2015. Daarvoor worden zij nu op het matje geroepen.

Niet het eerste probleem

Het is niet de eerste keer dat 3M zichzelf in de voet schiet. Het chemiebedrijf werd na 16 rechtszaken maar liefst 10 keer veroordeeld, met schadevergoedingen van in totaal 273 miljoen euro als gevolg.

Het bedrijf zou destijds geprobeerd hebben de afdeling oordopjes failliet te laten gaan, om zo het moederbedrijf te redden. Maar de rechter wees dat voorstel af om te voorkomen dat 3M de gevolgen zou ontlopen.

3M schat ook de huidige situatie niet al te best in, zo blijkt. Zo zou het bedrijf alvast 1 miljard euro opzij gezet hebben om zich tegen mogelijke schadeclaims in te dekken.

Vlaamse gevolgen

Jeroen Van Reeth van het actiecomité Zwijndrecht Gezond: “Wij waarschuwen al maanden voor een faillissement van 3M, en nu noemen ook Amerikaanse experts dat scenario waarschijnlijk”, klinkt het in Humo.

Volgens Van Reeth kunnen de vele schadeclaims die tegen het bedrijf lopen, ook gevolgen hebben voor de Vlaming. “Het bedrijf ging akkoord met het betalen van 571 miljoen euro voor de opruiming van de PFOS-vervuiling. Zullen we dat geld nog zien als 3M in de VS zoveel schadevergoedingen moet ophoesten?”, klinkt het.

“Als we nog lang talmen, komt de factuur bij de belastingbetaler terecht.”

(as)

Meer