CEO Wizz Air over EU-reisregels: ‘Vluchtig’, ‘onvoorspelbaar’ en ‘veel te gepolitiseerd’

Nu het Europese groene certificaat er komende zomer officieel komt, maken de verschillende landen geleidelijk hun toerismeregels bekend. U zou kunnen denken dat zo’n vaccinpaspoort de zaken vergemakkelijken in vergelijking met vorig jaar, maar dat blijkt niet meteen het geval te zijn. Elk land zal zijn eigen regels invoeren en niet iedereen is daar even blij mee. De CEO van de Hongaarse low cost-maatschappij Wizz Air spaarde zijn kritiek niet.

Nu de vaccinatiecampagne in alle Europese landen vordert, hopen veel mensen deze zomer op reis te gaan. Er is echter geen consensus over de regels die in Europa moeten worden vastgesteld, elk land blijft baas over zijn grenzen. Bovendien kunnen de maatregelen variëren naargelang de gezondheidssituatie. En dit zou wel eens dezelfde problemen kunnen opleveren als vorige zomer: nationale regels veranderden elke genomen maatregel.

Volgens József Váradi, de CEO van de lagekostenmaatschappij uit Hongarije Wizz Air, is de Europese Unie ‘er niet in geslaagd uniforme maatregelen te nemen en een georkestreerde aanpak voor het beheer van de situatie te volgen, en is ze ongelooflijk overgepolitiseerd geraakt’. Hij betreurt de manier waarop Europa omgaat met reismaatregelen. ‘Er is niets mis met de bereidheid van mensen om te reizen. Het probleem is dat de regering beperkingen oplegt en de onvoorspelbare aard van die beperkingen’, zei Váradi aan CNBC.

Beperkende maatregelen en groene certificaten

Net als vorig jaar kunnen landen inderdaad beperkende maatregelen nemen voor reizigers afkomstig uit landen waar de gezondheidssituatie verslechtert, ook al zijn ze gevaccineerd of negatief getest. Quarantaines kunnen op elk moment tijdens de zomervakantie worden opgelegd. Dat kan dan weer veel stress veroorzaken voor reizigers die bijvoorbeeld niet zeker weten of ze bij terugkeer van hun vakantie in quarantaine zullen moeten.

Dus wat is het doel van dat groene certificaat? Het document maakt het voor mensen die gevaccineerd, immuun zijn of negatief getest zijn voor Covid-19 gemakkelijker om te reizen. Met dit document moet iemand die het vaccin heeft gehad, niet getest worden. Het document is geldig in alle 27 lidstaten van de Europese Unie. U hoeft dus niet voor elke plaats waar u heengaat een hoop papieren in te vullen.

En in België?

Verwacht wordt dat het Overlegcomité aanstaande vrijdag duidelijkheid zal geven over de maatregelen voor reizigers tijdens de zomer. De ministers zullen met name de precieze voorwaarden voor de toegang tot het certificaat moeten toelichten en moeten aangeven of PCR-tests al dan niet gratis zijn.

De ministers hebben nog geen informatie gegeven over de maatregelen waaraan de reizende Belgen zullen moeten voldoen. Momenteel moet u, zodra u meer dan 48 uur in een ander land verblijft, het Passenger Locator Form invullen. Als u uit een risicogebied terugkomt, moet u ook in quarantaine en twee PCR-testen laten afnemen. Momenteel zijn maar weinig landen groen gekleurd.

Met de invoering van het Europees certificaat zal de FOD Buitenlandse Zaken moeten beslissen of personen die er een hebben, nog steeds in quarantaine moeten, wanneer ze terugkeren uit landen die door België als risicoland zijn bestempeld.

(adl)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20