CEO Adidas vindt COP26 een maat voor niets: “Zonder China werkt niets”

“Er worden zaken beloofd die niet worden nagekomen, maar uitgesteld. Daarom denk ik dat de wereld kritisch tot cynisch kijkt naar wat er in Glasgow gebeurt.” Dat zegt de Duitser Kasper Rorsted, die sinds 2016 aan het hoofd staat van sportartikelenfabrikant Adidas.

Rorsted zegt in een podcast van de Duitse nieuwssite The Pioneer dat hij grote twijfels heeft over eventuele besluiten die in Glasgow genomen zullen worden:

“Ze hadden eerst met tien landen moeten praten. Zoals het nu gedaan wordt, zal dat waarschijnlijk niet veel uithalen. Vooral de afwezigheid van de grootste CO2-uitstoters zal tot inefficiëntie leiden: Niets werkt zonder China.” 

Dat regeringsleiders en bedrijfsleiders in ongeveer 400 privéjets naar de klimaattop reisden zegt volgens Rorsted voldoende. “Van een voorbeeldfunctie lijken ze nog niet te hebben gehoord”.

Duitse “Energiewende” was naïef tot nalatig

De Adidas-topman heeft ook zijn twijfels bij de door Angela Merkel na de kernramp in Fukushima geïntroduceerde “Energiewende” in zijn land.

“De ambitie is goed, maar het plan om er te raken is naïef tot nalatig. Wat we nu zullen zien is dat Duitsland voor zijn energie meer en meer afhankelijk [van het buitenland] wordt. Ik denk dat de genomen beslissingen emotioneel gedreven waren, zonder er echt goed over nagedacht te hebben. De uitstap uit kernenergie was duidelijk, het alternatief niet.“

Voor een bedrijfsleider die zijn aankondigingen aan investeerders moet nakomen of ontslag moet nemen, is het politieke reilen en zeilen vaak moeilijk te begrijpen. “In zaken is het anders. Daar word je gedwongen om te doen wat je beloofd hebt. “

Rorsted voorziet zolang de economische vooruitzichten worden bepaald door de pandemie geen terugkeer naar een normale situatie. “We hebben te maken met een zeer onstabiele situatie. De instabiliteit van de bevoorradingsketens zal niet snel verdwijnen. We zullen deels lege schappen zien met Kerstmis.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20