“Centrale banken lijken er toch niet in te slagen om de inflatie onder controle te krijgen”

Nadat de inflatie de voorbije maanden is afgezwakt, stijgt die in sommige landen opnieuw. De centrale banken hebben dus nog heel wat werk voor de boeg. Dat baart de beleggers zorgen. “Zij eisen een hogere vergoeding voor het schuldpapier dat ze kopen, met een stijgende langetermijnrente als gevolg”, zegt Stefan Willems van Spaarvarkens.be.


Beluister hier de duiding van Stefan Willems bij de stijgende langetermijnrente.


In het nieuws: De Belgische tienjaarsrente is gisteren gestegen tot 3,26 procent, het hoogste niveau van de voorbije elf jaar. “De inflatie stijgt in veel landen opnieuw, waardoor de beleggers een hogere rentevergoeding eisen”, verduidelijkt Willems.

  • In ons land was er februari nog sprake van een forse afzwakking van de inflatie. Die daalde van 8,05 procent in januari naar 6,62 procent (op jaarbasis). Dat hebben we voornamelijk te danken aan de dalende energieprijzen. Maar we moeten daarbij een belangrijke kanttekening maken: de voedselprijzen zijn met 16,2 procent gestegen. De energiecrisis lijkt dus plaats te maken voor een voedselcrisis.
    • Bovendien blijft de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, stijgen. Die bedroeg vorige maand 8,28 procent, tegenover 8,05 procent in januari en 7,34 procent in december.
  • In andere landen stijgt de inflatie opnieuw.
    • De Spaanse prijzen stegen in februari met 6,1 procent op jaarbasis. In januari was dat nog 5,9 procent. 
    • De Franse inflatie kwam vorige maand uit op 6,2 procent (op jaarbasis), tegenover 6 procent in januari.
  • In de Verenigde Staten wijst de PCE-index, de favoriete tool van de Federal Reserve om de inflatie te meten, eveneens op een nieuwe toename van de geldontwaarding. Die indicator steeg in januari met 0,6 procent op maandbasis.

Vooruitblik: Beleggers lijken daardoor tot het besef te komen dat de centrale banken het verstrakkende geldbeleid nog even zullen moeten voortzetten. Ook Willems deelt die overtuiging.

  • “Beleggers verwachten dat de Europese rente zal oplopen tot 4 procent”, klinkt het. “In de Verenigde Staten gaan ze uit van een rentestijging richting 5,5 à 5,75 procent.”
  • De beursexpert merkt op dat dergelijke rentestijgingen niet zonder gevolgen zijn voor de aandelenmarkten. “Beleggers zullen zich de vraag stellen of het nog interessant is om risicovolle aandelen te kopen, wanneer de opbrengsten op vastrentende activa toenemen”, besluit hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.