De favoriete indicator van de Fed wijst op een heropleving van de inflatie

De favoriete indicator van de Fed wees eind vorige week op een heropleving van de inflatie. Daardoor neemt de vrees toe dat de Amerikaanse centrale bank opnieuw de rente fors zal optrekken.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de inflatie de voorbije maanden is afgezwakt, zijn er signalen dat die opnieuw kan stijgen. Dat zorgt voor paniek op de markten omdat de kans op een forsere Amerikaanse renteverhoging toeneemt.

In het nieuws: Wint de inflatie opnieuw aan kracht in de Verenigde Staten (VS)?

  • De zogenaamde PCE-index, de favoriete index van de Fed om na te gaan in welke mate het leven in de VS duurder is geworden, is in januari met 0,6 procent (op maandbasis) gestegen.
  • Die index meet het gedrag van de Amerikaanse consument en niet zozeer de prijsevolutie. Zo steeg de prijs van eieren in januari met 8,5 procent. Maar als niemand ze koopt omdat ze te duur zijn, blijven de eieren in de schappen liggen en dragen ze niet bij tot de inflatie. In dit geval geeft de PCE-index aan dat de consumenten eieren zijn blijven kopen ondanks de hoge prijzen.
  • Volgens het Bureau of Economic Analysis (BEA) van het Amerikaanse ministerie van Handel zijn de prijzen in januari met 5,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In december waren de prijzen met 5,3 procent gestegen (op jaarbasis). Daaruit blijkt dat de inflatie in ieder geval stabiliseert en dus niet afzwakt.

Een reactie: Is de beursrally van begin dit jaar voorbij?

  • De drie belangrijkste Amerikaanse indexen hebben de handelsweek afgesloten met hun grootste wekelijkse verliezen van 2023.
  • De S&P500 verloor vorige week 2,7 procent. De Dow Jones kelderde 3 procent, en de techindex Nasdaq daalde met 3,3 procent.
  • De consensus blijft dat 2023 een moeilijk jaar wordt, voordat de markt zich in 2024 duurzaam herstelt.

“De inflatie bestaat uit tijdelijke en hardnekkige elementen, die een eenvoudige en pragmatische verklaring tarten”, aldus Philip Jefferson, een gouverneur van de Amerikaanse centrale bank.

De vrees dat de desinflatie langzaam en pijnlijk zal verlopen, steekt opnieuw de kop op, met de onvermijdelijke vrees dat een recessie hoe dan ook noodzakelijk zal zijn. “Het is belangrijk dat de markten begrijpen dat geen landing geen optie is”, aldus Peter Hooper, hoofdeconoom bij Deutsche Bank Securities. “Hoewel recente gegevens aangeven dat de Amerikaanse economie sterk blijft, verwachten we tegen het midden van het jaar slecht nieuws en hoe eerder de markten dat beseffen, hoe gemakkelijker het zal zijn voor de Fed om zijn taak uit te voeren.”

(ns/as)

Meer