De consumentenprijzen in Turkije blijven zienderogen toenemen. Zo bedroeg de Turkse inflatie in augustus maar liefst 80,2 procent (op jaarbasis). Daarmee is de geldontwaarding voor de vijftiende maand op rij toegenomen. Dat is ook geen verrassing als je weet dat de Turkse centrale bank de rentes blijft verlagen.
Turken moeten gemiddeld 80,2 procent meer betalen voor hun aankopen dan een jaar geleden. Het is de vijftiende maand op rij dat de Turkse inflatie aan kracht wint. In juli was de levensduurte gestegen met 79,6 procent. Het inflatiecijfer ligt wel lager dan verwacht. Economen bevraagd door het persagentschap Bloomberg gingen uit van een geldontwaarding van 81,2 procent. De kerninflatie, zonder de voedsel- en energieprijzen, bedraagt 66 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2004.
“De iets lager dan verwachte inflatie in Turkije in augustus is welgekomen nieuws voor de regering en de centrale bank”, merkt Per Hammarlund, hoofdstrateeg opkomende markten bij SEB AB, op in een reactie tegenover Bloomberg. “Met de energieprijzen die in de wintermaanden weer zullen stijgen, is het probleem van de hoge inflatie echter niet opgelost.”
Inflatiepiek bereikt?
Selva Bahar Baziki, econoom bij Bloomberg, verwacht dat de inflatie nog verder kan stijgen. “De inflatie zal in de komende maanden toenemen door de stijgende energiekosten en een renteverlaging door de centrale bank. Daardoor zou de geldontwaarding op jaarbasis in oktober een piek bereiken, alvorens aan het einde van het jaar terug te zakken tot 69 procent”, klinkt het. De Turkse regering verwacht dat de prijzen tegen het einde van 2022 zullen stijgen tot 65 procent, tegenover een eerdere prognose van 9,8 procent.
Zoals Baziki al heeft aangehaald, blijft de Turkse centrale bank de rente verlagen. Vorige maand kondigde de toezichthouder een verlaging met 100 basispunten tot 13 procent aan. “De richtinggevende indicatoren voor het derde kwartaal wijzen op enig verlies van dynamiek in de economische activiteit”, klonk het.
“Het is belangrijk dat de financiële voorwaarden de groei van de industriële productie en de positieve ontwikkeling van de werkgelegenheid blijven ondersteunen in een periode van toenemende onzekerheid over de mondiale groei en van escalerende geopolitieke risico’s”, voegde de centrale bank er nog aan toe.
Een atypisch geldbeleid
De Turkse president Tayyip Erdoğan blijft ervan overtuigd dat hoge rentes de inflatie net aanwakkeren. Şahap Kavcioğlu, de voorzitter van de Turkse centrale bank, deelt die overtuiging. Dat terwijl centrale banken elders in de wereld, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, volop het geldbeleid aan het verstrakken zijn.
Volgens verschillende experts hebben de nakende presidentsverkiezingen in Turkije een impact op het rentebeleid. Erdogans partij heeft door de hoge inflatie aan populariteit moeten inboeten. Hij hoopt dat het atypische beleid van de toezichthouder de economische groei in zijn land kan aanzwengelen. Zo duwt de lage rente de Turkse lira de dieperik in. De waarde van die munt tegenover de dollar is sinds begin dit jaar afgenomen met 27 procent. De president is ervan overtuigd dat de zwakke lira Turkse producenten zal helpen meer goederen te exporteren en dat de goedkopere kredieten investeringen en werkgelegenheid zullen stimuleren.
“Met zo’n rentebesluit laat de centrale bank van Turkije de schijn dat zij zich richt op inflatie varen en onthult zij haar overkoepelende doelstelling om de groei te ondersteunen. Met een inflatie van 80 procent is dat recept echter alleen maar rampzalig”, aldus Cristian Maggio, hoofd strategie opkomende markten bij TD Securities.
(lb)