Centraal-Afrikaanse Republiek wil af van koloniale munt en werkt aan speciale wet om adoptie van crypto te stimuleren

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft een commissie opgericht die belast is met de taak om bijzondere cryptowetgeving voor het land op te stellen.

In het nieuws: De president van de CAR, Faustin-Archange Touadera, tweette recentelijk het nieuwtje van een cryptowet-commissie voor zijn land. In de werkgroep zetelen deskundigen van verschillende ministeries, zoals die van Landbouw en Mijnbouw en Geologie.

Eerst Bitcoin, dan ‘Sango Coin’, nu… alle coins?

Achtergrond: Door de overheid gepushte crypto-gekte in één van de armste landen ter wereld.

Investeringen in de crypto-economie kunnen ervoor zorgen dat de schatkist van de door burgeroorlogen geruïneerde natie opnieuw gevuld raakt, luidt de redenering.

  • De CAR, het eerste Afrikaanse land dat van Bitcoin (BTC) een legaal betaalmiddel maakte, heeft sinds juli vorig jaar een eigen nationale digitale munt met de naam ‘Sango Coin’, genoemd naar de taal die in het land gesproken wordt.
  • Die internetmunt moet, ook volgens de president, het betaalmiddel van de volgende generatie worden. Vooralsnog blijft het verhoopte succes echter uit.
    • De ‘Sango Coin’ vereiste een minimuminvestering van 500 dollar. “In ruil daarvoor konden beleggers land in het diamantrijke land kopen voor 10.000 dollar, en zelfs het staatsburgerschap van CAR verwerven, voor ongeveer 60.000 dollar”, zo weet het mediaconcern Vice News.
    • Deze aanbiedingen werden later echter geblokkeerd door het hoogste gerechtshof van het land. Investeerders in de ‘Sango Coin’ zitten momenteel ook “vast” aan hun aankopen; ze kunnen hun munten niet verkopen of inwisselen.

Koloniale munt

Het bredere plaatje: De CAR wil haar afhankelijkheid van een andere munt afbouwen.

  • Het land is één van de 14 Afrikaanse naties die nog steeds de CFA-frank gebruiken, een weinig populaire munt die stamt uit de koloniale Franse tijd.
  • Omdat Parijs de druk en de circulatie van de CFA-frank regelt, oefenen de Fransen de facto financiële controle uit over meer dan 180 miljoen mensen in hun ex-kolonies.
  • Tegenstanders vinden dan ook dat de munt het beste bewijs is van hoe de voormalige kolonisator maar blijft zijn wetten opleggen.

Reactie: Op de vraag van Vice of de 5 miljoen burgers van de CAR de crypto-omhelzing van hun autoritaire regering als positief of negatief moeten ervaren, antwoordt Alex Lilacher, CEO van een Bitcoin-marketingbureau: “Geen van beide, want ik zie (een massale crypto-)adoptie niet snel gebeuren.”

  • Maar: “een alternatief hebben voor de CFA en een signaal afgeven aan Frankrijk dat de Centraal-Afrikaanse Republiek meer valuta-onafhankelijkheid wil, is in mijn ogen positief”, klinkt het verder.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.