De regering-De Wever wil de staatskas spijzen door onder meer de meerwaarden die beleggers realiseren te belasten. Volgens de huidige afspraken zal de fiscus geen meerwaardebelasting heffen op de eerste schijf van 10.000 euro. Cd&v wil die vrijstelling nu optrekken tot 20.000 euro.
Key takeaways
- Premier Bart De Wever (N-VA) houdt bilaterale gesprekken met zowel de vicepremiers als de voorzitters van de regeringspartijen. Hij wil onder meer de begroting en enkele details uit het regeerakkoord, waaronder de meerwaardebelasting, met hen bespreken.
- Cd&v bepleit nu een hogere voetvrijstelling voor de meerwaardebelasting. De partij wil die vrijstelling optrekken van 10.000 naar 20.000 euro.
- Als de coalitiepartners akkoord gaan met het voorstel van cd&v zal de regering wel minder inkomsten uit de meerwaardebelasting putten.
Duiding: Wat houdt de meerwaardebelasting (momenteel) in?
- De meerwaardebelasting maakt deel uit van het regeerakkoord van de Arizona-partijen. Die taks moet vanaf 2026 de staat zo’n 500 miljoen euro per jaar opleveren.
- Er geldt wel een vrijstelling. Zo moeten beleggers op de eerste schijf van 10.000 euro geen belastingen betalen. Ze mogen bovendien elk jaar de gerealiseerde verliezen in mindering brengen.
- Daarnaast is er een vrijstelling voor grootaandeelhouders. Zo geldt er een vrijstelling tot een meerwaarde van 1 miljoen euro voor aandeelhouders die een belang van minstens 20 procent aanhouden in een bedrijf. Zodra de gerealiseerde meerwaarde die kaap rondt, wordt er gewerkt met een getrapt systeem. De meerwaarde tussen 1 en 2,5 miljoen wordt belast tegen 1,25 procent. Het belastingtarief stijgt naar 2,5 procent voor meerwaarden tussen 2,5 en 5 miljoen en 5 procent voor meerwaarden tussen 5 en 10 miljoen. Meerwaarden vanaf 10 miljoen worden belast tegen 10 procent.
De Wever zit samen met vicepremiers en partijvoorzitters
Context: De Wever houdt bilaterale gesprekken met zowel de vicepremiers als de voorzitters van de regeringspartijen om onder meer de begroting en enkele losse eindjes uit het regeerakkoord te bespreken. Daarbij ligt de meerwaardebelasting op tafel.
- Er is onder andere onduidelijkheid over een vrijstelling voor wie zijn aandelen minstens tien jaar vasthoudt. Een tijdje geleden liepen de gemoederen daaromtrent nog hoog op nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei dat hij daarover een afspraak had gemaakt met De Wever. “Die deal” stond op een blaadje papier.
- Voorts is er ook nog onduidelijkheid over welk tarief er geldt voor ondernemers die net geen aanmerkelijk belang van 20 procent in een bedrijf hebben. Betalen die het maximumtarief van 10 procent vanaf 10.000 euro meerwaarde – zoals Vooruit en CD&V het zagen – of vanaf 10 miljoen euro, zoals de MR het wil?
Vrijstelling meerwaardebelasting verhogen tot 20.000 euro
In het nieuws: Cd&v houdt nu een pleidooi om de vrijstelling voor kleine beleggers te verhogen van 10.000 tot 20.000 euro. Dat schrijft De Tijd.
- “De afgesproken – en felbevochten – 10.000 euro is te laag om een goede huisvader te ontzien die 18 jaar lang 100 euro per maand belegt voor zijn kinderen”, zegt de partij.
- De christen-democraten zijn wel geen voorstander van een vrijstelling voor wie minstens een decennium lang aandelen in zijn of haar portfolio houdt.
- Wat de meerwaardebelasting voor ondernemers betreft, is de cd&v van mening dat het niet de bedoeling kan zijn dat iemand met een belang van 19 procent in een bedrijf een totaal andere fiscale behandeling krijgt dan iemand met 20 procent.
- Als de coalitiepartners akkoord gaan met het voorstel van cd&v zal de regering wel minder inkomsten uit de meerwaardebelasting putten. En dat op een moment dat er miljarden euro’s gevonden moeten worden om de extra defensie-uitgaven te financieren.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.