Buitenlandse hulp in Marokko lijkt te laat te komen: het land houdt de boot af

Buitenlandse hulp in Marokko lijkt te laat te komen: het land houdt de boot af
Medische hulp in Marokko – AFP via Getty Images

Frustratie in Belgische regeringskringen over de houding van de Marokkaanse overheid, al wil niemand dat luidop gezegd hebben. Want de klok tikt genadeloos voor de slachtoffers van de ramp, waar de dodentol na de aardbeving op vrijdag nu al op 2.800 mensen ligt, en 31.000 verwoeste gebouwen. Maar Marokko houdt halsstarrig buitenlandse reddingsteams tegen, ook al stonden velen vertrekkensklaar.

  • Daarbij ook het Belgische B-FAST-reddingsteam, wat onder de bevoegdheid van Annelies Verlinden (cd&v) als minister van Binnenlandse Zaken valt. Maar die konden dus niet vertrekken. “Natuurlijk speelt Marokko daarbij een cynisch geopolitiek spel. Met hun burgers als slachtoffers”, zo stelt een regeringsbron. Een andere regeringsbron bevestigt: “Het is helemaal geen democratisch regime zoals hier, mensen vergeten dat soms.”
  • Overigens is België helemaal niet het enige land waar het uitblijven van groen licht voor reddingswerkers tot oprispingen leidt. In Frankrijk ontstond daarover een groot debat, omdat ook Parijs geen ‘go’ kreeg uit Rabat. Maar net zo goed stonden Israëlische reddingswerkers teams klaar, die een ijzersterke reputatie hebben op dat vlak, maar ging de vlieger niet op.
  • Daarbij is het niet zo moeilijk te zien welke politiek Marokko dan voert: het land speelt al jaren een keihard diplomatiek spel rond de Westelijke Sahara, een stuk land dat ze eenzijdig geannexeerd hebben, maar waar de Marokkaanse overheid historisch kampt met de lokale bevolking, die zich organiseerde in verzetsbeweging Polisario. Die laatste worden gesteund door buurland Algerije.
  • Spanje, dat de oud-kolonisator was van een deel van Marokko, zit al meer dan een jaar in een diep diplomatiek conflict met Algerije, net over die Westelijke Sahara. En kijk: Spaanse reddingswerkers zijn wél uitgenodigd. Frankrijk zit meer op de Algerijnse lijn in het conflict en is niet welkom met haar teams.
  • Vreemd genoeg weigerde cd&v-Kamerlid Nawal Farih, die aandrong op het inzetten van B-FAST in Marokko via een persbericht, in De Afspraak het regime in Marokko te bekritiseren omwille van hun houding. “Ik denk dat al die politieke analyses iets zijn dat we na de feiten moeten maken”, zo stelde ze. En ook na aandringen van host Bart Schols herhaalde ze: “Ik ga geen politieke analyses maken over de koning daar, hij geeft duidelijke signalen, dat hij wil samenwerken met verschillende landen. Ik heb begrepen dat hij ook verschillende partnerships heeft. Ik heb ook begrepen dat de internationale hulp morgen en komende dagen zeker zal opgeroepen worden.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.