- Afgelopen week waren Paul Magnette (PS), Conner Rousseau (Vooruit), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) al erg actief in het debat rond de lonen, vanmorgen gooide nog een partijvoorzitter, deze keer dus Joachim Coens (CD&V), zich vol in de discussie. Aan schoonmoeders geen gebrek voor Vivaldi.
- Daarbij klonk Coens toch eerder als een voormalige bedrijfsleider dan als man van het ACW:
- ‘Men moet eerst eens beseffen dat er een recessie van 6 procent bezig is. Dit gaat om jobs behouden.’
- ‘3,2 procent loonstijging, dat is meer dan Duitsland, dat is al veel. De welvaartsenveloppe, de loonsverhogingen in de zorg, daar doen we al veel.’
- ‘Een consumptiecheque om de lokale economie te steunen, dat kan wel als extraatje. Maar structureel is er een kader en dat moeten we aanhouden. We moeten in eerste instantie de jobs redden.’
- Opvallend was ook dat Coens een lans brak om de ‘fiscale hervormingen voor te bereiden‘. Dat lijkt een aartsmoeilijk dossier voor Vivaldi, maar CD&V levert de bevoegde minister van Financiën, Vincent Van Peteghem. En Coens heeft ideeën daardoor: ‘De lasten op arbeid kunnen omlaag. En tegelijk kunnen we de vervuiler zwaarder belasten. Ik denk daarbij aan taksen op de CO2-uitstoot, in de mobiliteit.’
- Dat laatste is opvallend. Eerder kwam immers minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) met plannen voor een CO2-taks, maar die werd door de liberalen meteen fel teruggefloten: de taks werd uit haar beleidsverklaring geschrapt.
- Maar Van Peteghem kondigde recent nog aan dat hij alle bedrijfswagens vanaf 2023 elektrisch wil maken: fiscale voordelen voor niet-elektrische wagens worden van dan af geschrapt. Dit verraste opnieuw de liberalen, die vinden dat het wel erg snel gaat zo.
- Voorzitter Coens komt niet toevallig met ‘groene’ voorstellen. Al langer maakt hij de analyse dat CD&V op twee ‘fronten’ opnieuw in de aanval moet gaan, om de oude CVP-kiezers terug te gaan halen: het ecologische (en dus bij Groen) en het eerder ethisch-conservatieve/christelijke (bij Vlaams Belang). Vandaar dat hij zich inzet voor onder meer ideeën rond de circulaire economie en zaken zoals groene fiscaliteit. En rond het abortusdossier liet hij z’n tanden al zien bij de regeringsonderhandelingen.
- Vraag is of die analyse hout snijdt en vooral of ze gedeeld wordt door de brede partijtop: al eerder klonk er bij een aantal topfiguren kritiek op het ‘gebrek aan een duidelijk profiel’ van de partij.
Meer
Politiek