CD&V kiest voor een “jong, stedelijk profiel” voor de Senaat

Heeft CD&V in Brussel naast Bianca Debaets en Benjamin Dalle er nu een nieuw kopstuk bij? Het is opvallend wel, de Vlaamse christendemocraten, die hun politiek kapitaal nog steeds grotendeels op het Vlaamse platteland hebben, kiezen opnieuw voor het “jong, nieuw en stedelijk profiel” van Maud Vanwalleghem, zoals voorzitter Joachim Coens (CD&V) haar omschrijft.

  • “Ze heeft een mooi palmares buiten de politiek. Haar loopbaan straalt een engagement en een ambitie uit die zeer welkom is in de politiek”, zo duidt Coens, die uiteindelijk de beslissing voor de opvolging van senator Sabine de Bethune voorlegde aan de algemene vergadering van de partij.
  • De Brusselse de Bethune raakte als lijsttrekker van de BHV-lijst voor de Kamer in Brussel niet verkozen: dat is haast onmogelijk voor Vlaamse politici in Brussel. Meteen was er een informele afspraak in de partij dat de lijsttrekker vanuit Brussel daar dan gecoöpteerd wordt in de Senaat, om zo een mandaat te hebben.
  • In dat quasi werkloze Parlement kan elke partij een aantal senatoren zelf aanduiden. Voormalige CD&V-voorzitter Wouter Beke stuurde onder die afspraak in het verleden ook Steven Van Ackere (CD&V) en Benjamin Dalle (CD&V) uit Brussel naar de Senaat.
  • Deze keer gold die regel niet echt meer: een hele reeks kandidaten diende zich aan. Immers: in Brussel haal je als Vlaamse partij nu niet de grote hoop stemmen binnen, laat staan dat verkiezingen er voor CD&V gewonnen worden. Was het niet tijd om een andere flank van de partij dan te versterken?
  • Coens liet de beslissing open, maar Brussel zelf vocht fel voor de kandidatuur van Vanwalleghem, die het haalde bij een stemming. Ze heeft Brugse roots maar woont al tien jaar in Brussel, in de hippe gemeente Sint-Gillis. Ze studeerde geschiedenis en Arabische studies in Gent en Madrid en werkte daarna bij een ngo, en als adviseur voor een Europees Parlementslid. Daarna was ze directeur van de Liga van de Mensenrechten, en zelfstandig consultant. “Met dat profiel kan je in de Senaat wel iets doen, rond de grondrechten”, zo duidt een partijtopper.
  • Toch is het eerder verrassend dat Coens, die zelf bij uitstek de kandidaat was als voorzitter die de partij dichter bij de lokale, Vlaamse burgemeesters en plattelandsafdelingen zou brengen, nu opnieuw kiest voor een “jong, nieuw en stedelijk profiel”.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.