Paul Magnette droomt van een coalitie zonder de liberalen

De peilingen zijn niet goed, de overstromingen in Luik waren een communicatieve ramp voor boegbeeld Elio Di Rupo (PS) en de PTB-PVDA hijgt al maanden in hun nek: de PS loopt geprikkeld, zoveel is wel duidelijk.

  • Komt daarbij nog de federale coalitie, waar men het gevoel heeft aan de Keizerlaan dat de liberalen constant op oorlogspad zijn, en de ene na de andere aanval gecounterd moet worden.
  • Dit weekend in De Standaard sprak hij wel ferm tegen dat hij erop uit zou zijn om de Vivaldi-ploeg vroegtijdig te verlaten. “Niemand heeft meer gevochten om Vivaldi te maken dan ik. Dat heeft me een jaar van mijn leven gekost. Een hels jaar: geen sociaal leven, geen familie, niet slapen. Natuurlijk wil ik dus dat die ­regering het houdt.”
  • Tegelijk waarschuwde hij wel de premier, Alexander De Croo (Open Vld), dat hij een andere aanpak wil: “Er zal wel wat meer ploeggeest nodig zijn. Dat is iets wat Guy Verhofstadt indertijd niet slecht deed, met een ministerraad aan zee of waarom eens niet in Durbuy?”
  • Deze week is er dan weer een nieuw akkefietje. Want tijdens één van zijn live chats, die PS-voorzitter Paul Magnette regelmatig houdt voor zijn achterban, sprak hij duidelijke taal over zijn frustratie met de liberalen: “Op een dag moeten we, hoop ik, regeringen zonder de liberalen kunnen maken. Want het zijn de liberalen die heel veel zaken tegenhouden, op vlak van de bescherming van huurders, op vlak van fiscaliteit, van milieu … Zolang ze helaas incontournable zijn, zijn wij verplicht om met hen te werken, maar ik hoop toch op een dag voorbij deze situatie te raken”.
  • Een duidelijke sneer naar vooral de MR-baas, Georges-Louis Bouchez, met wie Magnette al langer op voet van oorlog leeft. Voor de Waalse regering kon de PS niet anders dan met de MR een deal doen, omdat het kleine cdH weigerde in de coalitie te gaan.
  • Die kansen lijken de volgende keer gekeerd: ook binnen het cdH heeft men geen zin om nog jaren in oppositie te zitten. En niemand in Franstalig België bij de andere partijvoorzitters spreekt met enthousiasme over Bouchez.
  • Meteen reageerde hij op de uitspraken van Magnette: “De PS moet koelbloedig blijven tegenover de PTB. Zulke verklaringen bewijzen dat de MR het enige alternatief voor links is en dat we onmisbaar in de regeringen zijn om een efficiënt beleid te blijven voeren.”
  • Waarnemers gaan ervan uit dat het niet de laatste keer is dat beiden zullen botsen. Want net om de PTB af te houden, wil men bij de PS niet langer de confrontatie met de liberalen uit de weg gaan.
  • Tegelijk mag ook PVDA-PTB zich aan een tegenoffensief verwachten: “Leugenaars en manipulators”, zo noemde Di Rupo onlangs nog Raoul Hedebouw (PVDA) en co.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20