CD&V en MR kibbelen over fiscale hervormingen

Zoals we vrijdag al aangaven: CD&V lijkt op zoek naar wat profiel, zeker voor hun vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij maakte vorige week een niet al te geslaagde doortocht in Terzake, om zijn voorstellen over de accijnzen op energie toe te lichten: hij reed zich helemaal vast in een wel erg technische uitleg.

  • Zondag op de Zevende Dag kreeg hij een herkansing. Die zat wel zuiver, net als de boodschap: “De korting op btw in de horeca sneuvelt vanaf 1 oktober.” Specialisten trokken overigens van bij het invoeren van de maatregel het nut in twijfel: het gaat om miljoenen euro’s, met weinig impact, zo bleek al uit omstandige studies.
  • De sector zelf heeft het over een “injectie van 400 miljoen euro”, die naar de horeca vloeide, omdat de tarieven daalden voor drank van 21 naar 6 procent en voor eten van 12 naar 6 procent. De kans is echter groot dat nu de echte rekening volgt: prijsstijgingen, omdat de uitbaters hun marge op peil willen houden. Niet bepaald goed om de al torenhoge inflatie in te dammen.
  • De aankondiging van Van Peteghem is onderdeel van een stevigere discussie binnen de federale ploeg: hoe zit het met de coronasteunmaatregelen? Die hebben in totaal al 30 miljard gekost. CD&V voert daarover al langer de forcing: “Tegen het einde van het jaar moet het definitief gedaan zijn.”
  • “We moeten de bazooka van maatregelen gaan stopzetten“, zo onderstreepte de minister. Het gaat daarbij onder meer over de tijdelijke werkloosheid. Zowel PS als MR zijn niet enthousiast.
  • Tegelijk legde Van Peteghem ook 1,5 miljard euro aan begrotingsinspanning op tafel. Niet de 3 miljard die staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) had voorop gesteld, maar goed, CD&V is voorlopig haar eerste en enige bondgenoot, om toch een pad richting evenwicht in te slaan.
  • En CD&V denkt ook aan hervormingen, om die inspanning te leveren. Want daarbij kwam een (al lang verwacht) deeltje van Van Peteghem zijn fiscale hervorming op tafel: het gunstregime in de RSZ voor profvoetballers moet eraan. CD&V koos ervoor om niet in een keer heel het fiscale plan op tafel te leggen, maar het in schijfjes te brengen. Ook de uiterst voordelige fiscale regeling voor een eerste werknemer van een startup komt in het vizier.
  • Maar de MR van Georges-Louis Bouchez blijft iets te hardnekkig herhalen dat er van die hervormingen geen sprake kan zijn. En dus gaf Van Peteghem een veeg uit de pan: “Als Bouchez aan zijn kuisvrouw wil uitleggen dat zij meer sociale zekerheid moet betalen dan de voetballer die miljoenen verdient, dan moet hij dat doen. Ik vind dat we hier wel iets aan moeten doen.”
  • Alleen zou Bouchez Bouchez niet zijn, als hij niet vrijwel meteen terugschoot op Twitter. “Ik nodig u uit om te luisteren naar de voetbalwereld en naar wat die betekent voor de werknemers in de sector, de spelers, de jeugd, de vrijwilligers, de supporters en de economische spelers er rond. Ik heb de sociale gevolgen van het faillissement van voetbalclub Bergen gezien.” Hij lijkt dus niet van plan veel te lossen.
  • Ook al dit weekend herhaalde de MR-voorzitter in De Morgen “dat het regeerakkoord heel duidelijk is”. “Er komen geen nieuwe taksen op mensen die werken, sparen of investeren.” Op die manier lijken de fiscale hervormingen wel erg moeilijk. Nochtans is het regeerakkoord dubieus op dit vlak: er kunnen wel nieuwe taksen, “in het kader van de begrotingsdiscussie”, zo staat er ook in de tekst.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.