CD&V en Groen willen fiscale ‘kaasroute’ voor schenkingen afsluiten

CD&V en Groen hebben een voorstel klaar om de zogenaamde fiscale ‘kaasroute’, waarbij schenkingsrechten ontweken kunnen worden, af te sluiten.

Waarover gaat het? Als u een roerend goed – zoals een som geld, aandelen of obligaties zonder belasting – wil schenken aan pakweg uw kinderen, dan zijn er verschillende opties. Als u goederen via een handgift (letterlijk een overhandiging) of een bankgift (een overschrijving) schenkt, kan u ervoor kiezen om dat al dan niet te laten registreren. Doet u dat niet, dan betaalt u geen schenkingsrecht. Doet u dat wel, dan betaalt u wél schenkingsrecht.

In het eerste geval is er wel een addertje onder het gras. Als de schenker binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, dan moet de begunstigde een hoger tarief van het successierecht betalen. Maar er bestaat een buitenlands achterpoortje om dat te omzeilen. U kan schenkingsrechten momenteel nog ontwijken door schenkingen te laten verlijden door Nederlandse notarissen.

Het nieuws? Er zijn heel wat Nederlandse notarissen, consultants en vermogensplanners die de mogelijkheid adverteren om schenkingen in Nederland te laten verlijden. CD&V en Groen willen daarmee komaf maken. ‘Hoog tijd dat we dit achterpoortje toemetsen. Het is een belangrijke stap naar meer fiscale rechtvaardigheid’, zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï. ‘Vlaanderen heeft een zeer gunstige regeling voor schenkingen. Een tarief van 3 procent behoort tot de laagste in de wereld’, vult Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) aan.

Concreet? Momenteel moeten enkel de overdrachten van onroerende goederen door buitenlandse notarissen geregistreerd worden in België. Door het wetsvoorstel dat nu voorligt, zal registratie ook verplicht zijn voor de schenking van roerende goederen, zoals geldsommen en aandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20